"Въпросът с обсъждането и приемането на поправки в Изборния кодекс не е просто юридически въпрос, а голям политически. Въпрос за политическата стабилност на България в този ключов момент, за правата на българските граждани и демокрацията, за правовата държава и законността, за политическата отговорност, справедливостта и доверието.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъжданията за промени в Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра на партията.

От парламентарната трибуна тя се обърна към “Продължаваме промяната“: "За нашите бивши партньори въпросът за Изборния кодекс се превърна във въпрос за стабилността и сигурността на България в следващите месеци и години, като беше поставен като ултиматум: “Ако БСП не си изтегли законопроекта, няма да има преговори за правителство“ или “Ако законопроектът мине, няма да предлагаме правителство на малцинството“, припомни тя. По думите ѝ условие за правителство вече не е борбата с корупцията и оставката на Гешев, не е нова КПКОНПИ и Бойко Рашков начело, не е социалната програма на БСП, а Изборният кодекс.

"Щях да се радвам, ако имаше такъв наплив не само тук, но и в комисиите“, обърна се Нинова към депутати от ПП и продължи: "Да бяхте организирали протести, уважаеми социални партньори, когато не мина минималната заплата от 850 лв. в Тристранния съвет. Или да ви питам защо с вашите гласове беше отхвърлен Законът за социалните помощи на деца за 300 лв. или реформите в пенсионната система? Къде изчезна социалният и антикорупционният облик и изведнъж смисълът на съществуването на партиите и бъдещето на държавата се превърнаха едни машини и флашки?“, постави лидерът на БСП като първи въпрос пред залата.

Нинова припомни, че в предишния парламент, когато БСП беше партньор с ПП и ДБ, от левицата внесоха същия закон на 15 юли 2022 г. "Тогава нямаше никаква истерична реакция от нашите партньори, точно обратното. Поставих въпроса на Министерски съвет пред министър-председателя Кирил Петков още тогава с притеснение, че нещо се случва, че трябва да обмислим промени в Изборния кодекс. Той извика г-н Божанов от “Демократична България“ и разговаряхме –

нормално и колегиално, че има проблем. Внесохме законопроект – нито дума срещу него, даже не участвахте и в дебата в правна комисия“, изтъкна тя.

Нинова обясни, че на този разговор от думите на г-н Божанов е станало ясно, че има теоретична възможност да се манипулират машините. "И г-н Петков му възложи да поиска от ЦИК кодовете за достъп, за да проверим какво става и тогава нямаше истерия за статуквото БСП. Значи – когато управляваш с една партия и ти е необходима властта на всяка цена и тази партия поставя един въпрос принципно, тя не е статукво. Но когато вече не управляваш и си извън властта и същата партия постави същия въпрос, също толкова принципно – тя вече е статукво и се е върнала в миналото. Що за политика е това?“, попита лидерът на левицата.

Третата тема председателят на социалистите постави за правата на гражданите и демокрацията. "Най-демократичните партии, тези, които най-много се борят за правата на гражданите, пренебрегват мнението на 47% от българските граждани, които искат хартия. 47 % искат хартия, 48 % искат машина. Е, нека демократично да им дадем и двете“, заяви тя и продължи: "Посягате на правовата държава и на законността в храма на законността – Народното събрание с искането БСП да си изтегли законопроекта. Как може да искате изтегляне на законопроект на второ четене след като знаете, че нямаме право? Една седмица облъчвате обществото с това, знаейки, че не може“, изтъкна Нинова и допълни, че с това се иска от БСП да наруши законите, заради капризи.

От парламентарната трибуна Нинова се обърна към българските граждани: "Внушава ви се, че първото решение на Народното събрание било Изборният кодекс, че БСП е отстъпила от социалните си ангажименти и е внесла изборния закон, защото иска да манипулира вота ви. БСП внесе първо 12 социални закона, които са в ресорните комисии“, заяви тя и припомни, че първите закони на НС бяха за военната помощ за Украйна, за купуване на нови самолети, за още самолети, за Еврозона. "Коалицията на войната беше първа, а не коалицията на хартията и тя беше между “Продължаваме промяната“ и статуквото - ГЕРБ и ДПС. Да сте ни чули ние да ги нападнем, да ги обидим, да използваме епитетите, които те сега използват срещу БСП? Не. Защото политика с епитети и процедури не се прави. Политиката е нещо много по-голямо“, категоричен е лидерът на левицата.

Нинова коментира още нещо впечатляващо от “Продължаваме промяната“ – че участието на партиите в секционните комисии не е гаранция, че те ще проверяват правилно, защото има партии, които нямат достатъчно хора в страната, за да си попълнят секционните комисии. "Секционните комисии са около 12 000. Ако една партия няма толкова членове, симпатизанти, доброволци в страната, каква партия е това?“, постави тя като четвърти въпрос.

"И най-важното – Защо БСП, която е настоявала за смесено гласуване, за машинно гласуване, си промени мнението? Не защото обслужваме статуквото и искаме да откраднем гласовете. Поради три причини и имам три въпроса към цяла България, към институциите и към българските граждани“, заяви Корнелия Нинова и поиска експерти да обяснят защо излиза надписът “Дневникът е подправен“ на машините.

"Втори въпрос – Някой да излезе и да обясни защо, въпреки решението ЦИК да обобщи и да каже има ли разлика между машинния протокол и между разписките, все ще не е излязла с официални данни и доклад дали има разминаване?“, попита тя и постави третия си въпрос: "Някой, който разбира, да излезе и да обясни какво значи това – снабдили сме се с протоколи, които показват: Машинно гласуване 166 гласа, протокол на преброяване отчело 168 гласа. Втори протокол от Габрово – машина, отчела 227, намерени 229. Трети протокол от Благоевград – машина, отчела 264, протокол - 261.“ Нинова обясни, че става въпрос за разлика от 4-5 гласа, но 12 00 секции по 5 гласа прави 60 000 гласа, което е почти една парламентарна група.

"Нашата битка е за справедливо отчитане на гласовете, за право и свобода на избор всеки как да гласува, за контрол върху това гласуване и тук да стоят хората, които наистина е избрал българският народ, а не ги е избрал онзи, който разнася флашките и натиска кодовете“, обобщи лидерът на БСП.

Нинова припомни на Асен Василев как са протекли преговорите по тази тема в предишното правителство: "Добре, ще въведем хартиената бюлетина, но дайте да го направим за над 60-годишните, за да можете вие да си приберете електората понеже е по-възрастен.“ Разговорът беше това, той не беше против машините, а беше дайте нещичко там да направим компромис заради вас.

"Отговорът ни беше, че битката на БСП не е за нашите избиратели, а за демокрацията, справедливото и свободно право на избор“, посочи тя и продължи: "И отказахме да променим кодекса така, че да създадем облекчение само на възрастните хора. Обясних им, че това е противоконституционно и нямаме право да делим хората по възраст, пол, занятие и раса. Ако някога сте си помислили да нарушавате Конституцията – този път няма как да ви позволим уж заради БСП да го направите отново.“

"Уважаеми колеги, ние не влязохме в разправии заради това, а заради 70-те руски дипломати, за които научихме от медиите“, заяви Нинова и уточни: "Заради прекратения договор с "Газпром“, за който научихме от медиите, заради оръжията за Украйна – това беше сблъсъкът между нас, а не кой как да гласува“, каза още тя.

Нинова призова българските граждани да гледат кой какво прави, а не какво ги лъже. "Всички тези социални закони вече са в комисии и "Продължаваме промяната“ ги блокира. Питам ви защо вчера по ваше предложение в социална комисия не мина Законът за социалните помощи за деца? Как можахте вчера да блокирате бързото приемане на 20 години затвор, 100 хиляди лева глоба и отнемането на имуществото за каналджийство, а полицията ги гони из цяла България – стрелят се и умират полицаи? Как можахте това да го блокирате в

комисия? Не го допуснахте с вашите гласове, на "Демократична България“ и на "Възраждане“. Защо бе хора? Какво има лошо да наложим драконовски закони и после да ги контролираме дали ги изпълняват МВР и граничари?“, попита тя.

И продължи: "На г-н Атанасов да кажа: Когато МВР си е на мястото – и с машини, и с хартии може да се ограничи купуването на гласове. Ние може сега да спорим с ПП, но Бойко Рашков има безспорната заслуга на последните избори да се ограничи драстично злоупотребата и купуването на гласове. Ние сме открити и честни хора и казваме, че когато се вземат мерки, може да се ограничи. Не машините ще спрат едното или другото, не хартията, а всички онези институции, които контролират този процес“, заключи Корнелия Нинова.