Корнелия Нинова написа изявление във Фейсбук по случай първия учебен ден, съобщават от Българската социалистическа партия.

Да е честит първият учебен ден на първокласниците. На добър път. На всички ученици, родители и учители желая една успешна и ползотворна учебна година. Днес звънецът бие тържествено, но и тревожно. Нека ни събуди за трупаните с години проблеми и експерименти в образованието. А то е в основата на просперитета на държавата и личната реализация на всеки. Да започнем от учебниците. Те са неразбираеми за децата. Трябва да се опростят, да има един учебник за един клас по един предмет и в него да пише истината за българската история и култура. Тези учебници да бъдат безплатни за учениците до 12-ти клас. Образованието трябва да се обвърже с икономиката и да се планира дългосрочно. Така от една страна ще осигурим кадри, а от друга ще задържим децата в България, заяви лидерът на партията.

Трябва да възстановим професионалните гимназии и техникумите. В правителството направихме сериозни крачки в тази посока. Фирмите заявяваха в Министерството на икономиката и индустрията от какви кадри имат нужда. Заедно с Министерството на образованието ги заложихме в университетите като държавна поръчка, която се финансира от държавата и не се плащат такси от студентите. Но от своя страна те имат ангажимент да работят определен срок в България. Работодатели, министерства и университети работехме в екип. Тази политика трябва да продължи, допълни още Нинова.