Няма да позволим да поставят БСП на колене, по който й да е въпрос - ние сме свободни хора. Това каза на брифинг пред журналисти Корнелия Нинова, съобщават от пресцентъра на партията.

Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова от Народното събрание:

Не знам дали това, което ще ви кажа, има връзка с вчерашната ни среща с главния прокурор Гешев, но само ще изложа факти. Днес сутринта, в 07:30 ч., в дома ми дойдоха двама униформени от Съдебна охрана, а те по закон изпълняват принудително довеждане. Прокуратурата се опита се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП. Отказахме да предадем документи от решения на нашите колективни органи, както и да се явим на разпит, на който да даваме обяснение как и защо сме гласували вътре в партията, по време на Националния съвет.

Очевидно прокуратурата е задействала следващата стъпка – принудително довеждане. Добре, така са решили, но прокуратурата разшири обхвата на лицата, към които проявява интерес за разпит. Вече викат на разпит преброителите в Националния на БСП. Принуждават ме за пореден път аз да връчвам призовки на членове на партията за разпит. Има текст в закона, който казва, че призоваването може да стане и през работодател, но да обърна внимание на господа прокурорите, че председател на партия не е работодател на членовете на партията. Така че няма да изпълня и това указание – да връчвам призовки на членове на Националния съвет, които трябва да обясняват защо Кирил Добрев не е допуснат на заседание на НС, на което той присъстваше.

Сезирали сме посланиците на европейските държави. Сезираме инспектората на ВСС за действията на този прокурор.

Искам да кажа и нещо друго – вчера не получихме нито един смислен отговор кои са политиците, които с получавали пари в чували от КТБ. Има ли обвинителни актове, ще се стигне ли до внасяне в съд и до осъдителни присъди за определените от АДФИ и Сметна палата като измами строителство на водопровод в Перник, определените като престъпления изхарчените пари за ремонт на язовири, подадените от нас сигнали от преди пет години за извършени закононарушения и кражби. Нито един смислен отговор. Но прокуратурата е решила, че през това време трябва да се занимае с вътрешнопартийните въпроси на БСП.

Искаме да им кажем – няма да стане така. Преживели сме много опити за вътрешнопартийни преврати и този няма да им се получи. Няма по този начин да позволим да поставят БСП на колене по който и да е въпрос. Ние сме свободни хора, нямаме зависимости от никого, освен от колективните органи на партията.

Още една подробност за независимостта и начина на разпределение на делата на “случаен принцип“ – всички жалби, подадени от лицето Кирил Добрев, на случаен принцип разпределени, попадат в ръцете на един и същи прокурор.