"Само образованието и културата могат да ни извадят от всички кризи- икономическа, социална, политическа и духовна. Доброто образование е гаранция за личния просперитет на всеки", е позицията на Колнелия Нинова, по повод Деня на будителите, информира пресцентърът на БСП.

"Образованият и просветен народ може сам да гради бъдещето си, да се бори за правата си и да отстоява независимостта си. Днес празнуваме деня на будителите. Нашата история е богата с хиляди имена, дръзнали в най-мрачни времена да пръскат светлина. Ние ги почитаме, но не можем вечно да търсим само в миналото си българското достойнство. Трябва да го градим и сега", казва Нинова.

"Днес имаме хиляди знайни и незнайни будители - учители, творци, учени, изобретатели, читалищни дейци, библиотекари, писатели, художници, артисти, музиканти. Днешният празник е за тях - нашите духовни водачи. Нека им се извиним, че все още не сме ги поставили на най-високата стълбица в нашето общество. Нека им благодарим и да им помогнем да ни возвисят, както е написано още през 1869 г. на училището в Котел "Помогни ми да тя возвися". Това заяви в Сливен лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя заедно с председателя на парламентарната комисия по култура и медии Иван Ченчев, народните представители Деян Дечев, Георги Свиленски, Борислав Гуцанов и члена на ИБ на БСП Георги Йорданов посетиха едно от най-старите читалища в България - "Зора" и библиотеката към него. Те дариха книги на български автори, се казва в прессъобщението.