Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов два месеца не идва на парламентарен контрол. Намира се всякакъв начин да не се явява. Задали сме десетки въпроси, но сякаш за служебните министри в кабинета на президента Радев им стана навик да пренебрегват Народното събрание и да не идват на парламентарен контрол. Многократно сме критикували това поведение. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказване от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Но ми се струва, че за конкретния повод, за който ще ви говоря, вече става въпрос за опасност. Затова искам да алармирам, да предупредя и да се знае. Министърът на икономиката и индустрията Стоянов многократно заявява в публични интервюта, че е задвижил процес за огромна германска инвестиция от 1 млрд. за фотоволтаичен парк при язовир "Огоста“. Не един път го заявява публично. Всяка чуждестранна инвестиция е добре дошла, стига да се спазват законите на България и да не се застрашава националната сигурност", изтъкна тя.

"Искам да предупредя следното: язовир "Огоста“ фигурира в този документ, за който министъра вероятно и не е чувал - Постановление 181, което определя стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Язовир "Огоста“ на 6-то място в този списък представлява обект, важен за националната сигурност. На всички вече е ясно, че язовир "Огоста“ е от тези рискови обекти, които се нуждаят от ремонт, за да се избегнат евентуално бъдещи проблеми. Той е един от първите, за които трябва да се вземат мерки. Собственик на язовир "Огоста“ е Министерство на земеделието. Имам десетки аргументи да призова този човек да бъде спрян и го казвам навреме.

Първо, собственикът дал ли му е разрешение? Второ, какво казват службите по този въпрос, защото по това постановление тези обекти се наблюдават от службите? Трето, какво казва Държавната агенция по метрология и технически надзор? Четвърто, дало ли е Министерство на екологията ОВОС? Мога да продължа с още десетки въпроси", поясни Нинова.

"Самият министър Стоянов вече става заплаха за националната сигурност, ако не го спрем навреме и не поискаме тук в парламента да обясни какво прави, с чие разрешение го прави, има ли всички необходими документи и процедури, представлява ли това, което прави заплаха за националната сигурност и региона.

Изключително важни въпроси, предупредила съм. Чакам го вече втори месец, да дойде тук преди да стане наистина опасен за България", подчерта лидерът на БСП.