"Това, което става вътре, е абсурд. По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на “Продължаваме промяната“ и “Български възход“, увеличение на минималната работна заплата от 2023 г. няма да има.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на социалната комисия в парламента, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Нинова обясни в какво се състои абсурдът на приетото предложение: "Първо - от 1-ви септември догодина Министерски съвет да определя минималната заплата за 2024 г. Вторият абсурд - вкараха в минималната заплата думата “брутна“ минимална заплата. Това означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лв.“, коментира тя пред медиите.

Лидерът на БСП обясни, че в минимална брутна заплата от 850 лв. влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд. "Всичко това досега се заплащаше над заплатата, а сега влиза вътре. ПП премахнаха клас прослужено време, сега да излязат и да го обяснят на хората“, изтъкна тя и определи това като безхаберие.

"Ние ги призовахме няколко пъти да оттеглят тези безумни предложения. Всичко, което направихме дотук, замина в канала“, заяви лидерът на левицата и допълни: "Те сега да носят отговорност и да се знае от българските граждани кой какво е направил. Не всички депутати ощетиха народа“, коментира Нинова и уточни: "Нашето предложение беше ясно, кристално и чисто - 50% от средната работна заплата става минимална. Другите доплащания са над това и предложението да влезе в сила от 1-ви януари 2023 г."

Корнелия Нинова обясни какво всъщност означава към минималната заплата да бъде прибавена думата “брутна“: "Означава, че в минималната заплата се включва клас прослужено време. Ако минималната заплата е 850 лв. и човек, който има повече прослужено време трябва да извади 250 лв. от тях (прослуженото време), реалната минимална заплата ще остане 600 лв., тоест по-ниска от сегашната“, обясни тя и допълни, че досега минималната заплата е 710 лв. и всички тези плащания са върху тази сума.

"Ние направихме предложение изрично да се запише, че в тази сума не влиза клас прослужено време, но те не го приеха“, каза още председателят на БСП.