Става въпрос за бизнес интереси, за фирми, които ще купуват украинско зърно евтино и ще го препродават скъпо, прибирайки си разликите от това. През годините Бойко Борисов персонално носи отговорност за това, което става, защото по неговите думи, докато е бил премиер е платил 30 млрд. лева на големите зърнопроизводители. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента по повод отпадането на забраната за внос на украинско зърно и протестите на земеделците, предаде репортер на "Фокус". 

"Цялата държава е блокирана от протести. Чуват се всякакви интерпретации и пропаганда, но е факт, че земеделският сектор се вдигна на бунт и има основание за това. Политиката в сектор "Земеделие“ е тотално сбъркана години наред. Все повече средства се наливат в сектор "зърнопроизводство“, заяви Нинова.

"Днес протестите на овощари, животновъди, производители на мед са абсолютно основателни. Но основателни са и протестите и на зърнопроизводителите, защото вие от мнозинството, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, приехте вредното за българския национален интерес решение да се разреши вноса на украинско зърно и изобщо не се запитахте как най-големият привърженик на Украйна – Полша, излезе с решение, че дори ще блокира членството й в Европейския съюз, ако бъде внесено украинско зърно", каза още тя.

Според нея редовната власт е предала националния интерес: "Дори не погледнахте към решенията на Унгария, на Словакия, за да видите как се пази национален интерес. Предадохте българския интерес и партньорството, което беше постигнато, между четирите източноевропейски държави".

Лидерът на БСП твърди, че контрол върху украинското зърно няма и след отпадането на забраната. Според нея не се взимат проби на стоките, които влизат. 

"Днес се говори за това, че ще има много драстичен контрол върху вноса от Украйна. Идете, на която да искате граница, на който и да искате граничен пункт и ще видите, че не се проверява и един килограм зърно или друг продукт, който влиза от Украйна".

Нинова се позова на думите на министър Вътев,  който през миналата седмица изрази съмнения относно годността на украинското зърно заради това, че може да бъде негодно за употреба.