Ние сме гарант за социална програма и че няма да се вдигат данъци. Това заяви на брифинг на "Позитано 20“ лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП. Вчера министърът на финансите г-жа Велкова даде една пресконференция, в която описа, че ни очаква едва ли не апокалипсис и свръхдефицит. За нас тази пресконференция е твърде изненадваща, защото г-жа Велкова беше заместник-министър на г-н Асен Василев. Нейният ресор беше "бюджет". С нея, аз и особено министър Гьоков, сме прекарали повече часове в подготовка на бюджета, отколкото с Асен Василев. С нея сме изчислявали всяка стотинка часове наред за преизчисляване на пенсиите, за увеличаване на майчинството, за детските надбавки, ваучерите за храна - всичко. Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че той е реалистичен и че дефицитът се движи между 3% и 4% както за тази година, така и за следващата.

Това преобръщане вчера е твърде изненадващо. Какво се е променило? Каква е разликата между това да бъдеш заместник-министър в редовно правителство и служебен министър, назначен от президента? Ако държиш на точността и на професионализма си, и то само за 25 дни.

Фактите се необорими и без политически интерпретации и политически заигравки. В края на нашето управление европейският статистически институт отбелязва, че България е първа по ръст на промишленото производство. България е четвърта от 27 страни в ЕС по растеж на БВП. Т.е. оставихме стабилна и развиваща се икономика на едно от челните места в Европа, за пръв път откакто сме държава в ЕС.

Оставихме 8.5 млрд. лв. в хазната, 1.5 млрд. лв. излишък. От гласуваните от парламента 10 млрд. дълг са изтеглени 1.5 млрд. Т.е. оставихме стабилни финанси.

Въпроси:

Какво се случи с тези показатели за 4 седмици? Защото вчера НСИ отчете, че се срива индекса за бизнес климата с близо 4%, при положение, че бизнесът продължава да си получава компенсациите?

Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 млрд. дефицит. Да каже откъде идва това нещо, след като в бюджетът е разписан 3.9 млрд. дефицит за тази година, а за догодина - 3 млрд. Да не се хвърлят просто числа, а да излезе някой да говори професионално.

Според нас какво се случва:

1. Умишлено се създават паника и страхове, което е изключително лошо за народа, който и без това е достатъчно притеснен как ще изкара зимата. Допълнително да си стресираш народа с неверни твърдения е най-малко безотговорно.

2. Според нас връщат финансовия и икономически модел "Симеон Дянков - Бойко Борисов". Припомням: министър Велкова призова за рязане на разходи. Спомнете си постната пица на Дянков и стягането на коланите.

Защо казвам модела "Борисов" - г-жа Велкова каза, че, макар и сега да има излишък, а тя призна, че сме оставили такъв, през годините и в ноември месец е имало излишък, но декември отиваме на дефицит. Припомням защо беше така при Борисов - декември месец той яхваше джипката и тръгваше из страната, през прозореца мяташе едни милиони и излишъкът се стопяваше. Това напомня на онова време.

3. Внушават, че нашето правителство е водило неразумна политика и едва ли не с нея ще предизвикаме някакви апокалиптични прогнози за България.

4. Подготвят общественото мнение за вдигане на данъци. Такъв беше единият от анонсите на г-жа Велкова.

Каква е нашата позиция:

Уважаеми български граждани, оценявайте ни по резултатите, а не по приказките и предизборните манипулации. Още веднъж ще ги повторя, не от наше име и не като самохвалство, а Европа го казва - първи по промишлено производство, четвърти от 27 по ръст на БВП. Пълен резерв, достатъчно излишък, малко изтеглен дълг - това са фактите. Така оставихме държавата.

Второ, опитът да се внуши, че трябва да се прекратят социалните програми, защото се харчат много пари, няма да им се получи. Цяла Европа направи мащабни социални програми, спрямо които нашата е просто в детската градина. Там имаше директни подкрепи по 1000-2000 евро на месец, намаляване на данъци, подкрепа за горива.

Какво се опитват да правят сега? Тръгват срещу цялата европейска политика ли?

Трето, цяла Европа намали данъците. Припомням, че Европейската комисия призова: намалявайте си данъците, спасявайте си бизнесите и хората. Ние сме част от тази обща политика. Намалихме ДДС на някои продукти, премахнахме акциз на други, именно за да подкрепим бизнеса и да помогнем на хората да преживеят кризата. Мисля, че бяхме отговорни. Преведохме през тежката зима и държавата, и народа си. Почувстваха криза, разбира се, но далеч по-леко, особено заради социалната програма от 22 млрд. лв.

Какво се готви да прави служебния кабинет:

Разбираме, че готвят бюджет за догодина. Очевидно се канят да режат социалните разходи и да заложат вдигане на данъци и пробват общественото мнение с анонси в тази посока.

Искам да сме ясни, ние от "БСП за България" сме гарант, че това няма да се случи - и в следващия парламент, и в следващо правителство. Не може народът през идващата зима да мине без подкрепа от държавата. А да вдигаш данъци в тази криза е безумие.

Предлагаме служебният кабинет да не се занимава с бюджета за 2023 година. Защото, ако заложат увеличаване на данъци и рязане на социална подкрепа, следващият парламент и правителство ще прекроим този бюджет.

Най-важното за нас си остава социална политика - цени, бедност, инфлация, доходи и неравенство. Зоват ни да намаляваме социалните разходи. Мога само две числа да ви кажа. Оставихме 1.5 млрд. излишък, това е признато от служебния кабинет. Знаете ли колко струват безплатните учебници за българските деца от 1-ви до 12-ти клас, което ние заложихме в програмата на досегашното правителство и ще отстояваме в парламента - 580 хиляди деца могат да получат безплатни учебници срещу 50 млн. лева. 1.5 млрд. излишък от едната страна срещу 50 млн. от другата и ни казват да не правим социална политика. Знаете ли колко струват безплатните лекарства за деца, които социалистите заложихме в програмата и ги има в бюджета сега - 1 млн. деца могат да получат безплатни лекарства и това ще струва на бюджета 130 милиона.

Сравнимо ли е това? Не им ли е малко неудобно да зоват да спрем социални програми и да намалим разходи, а в последните седмици увеличават директорските бордове на държавните предприятия? Знаете ли колко са заплатите там? В това не просто логика няма, няма морал.

Без социална програма и подкрепа от държавата хората няма да могат да преодолеят леко зимата. В увеличаващата се бедност да вдигнем данъците е груба грешка. С факти и числа ще оборваме всяка лъжа и опит в политическата кампания да се хвърля кал върху политиката, която водихме досега. Защото благодарение на нея преведохме България и народа си през трудните зимни месеци. Осигурихме работеща икономика и стабилни финанси. Ще бъдем гарант за такава политика и в следващия парламент и в следващо правителство.