2 кг контрабандни златни изделия на стойност 144 067 лева откриха митническите служители при проверки на две превозни средства, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". 

При единия случай - на 14.10.2022 г., на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с чужда регистрация с водач – турски гражданин, пътуващ от България за Турция. По метода "анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в шофьорската кабина на пода зад пасажерската седалка е открит един пакет, съдържащ  две отливки с правоъгълна форма от жълт метал. При извършената експертиза се установява, че изделията са златни с общо тегло 1628.30 грама на стойност 110 506 лева. Контрабандните златни изделия са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково. Турският гражданин с инициали Б.К., на 55 г., е привлечен към наказателна отговорност и спрямо него е взета мярка за неотклонение парична гаранция и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Седмица по-рано на 07.10.2022 г. в лек автомобил, влизащ в страната от Турция, пътуват водач и неговата спътница- румънски граждани. Пред митническите служители те заявили, че не пренасят лични вещи, стоки и валутни ценности за деклариране. При личен преглед на жената в бельото ѝ са открити 372.90 грама златни накити – пръстени, гривни, медальони, синджири, обеци на стойност 33 561 лева. За нарушението е съставен акт по Валутния закон за опит да бъдат пренесени през границата на страната от трета страна недекларирани изделия от благородни метали.