Контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще започне разговорите си на 20 октомври, съобщиха от пресофиса на президента на България в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев. Контактната група ще търси съгласие по принципи и приоритети, които да се заложат в работата на новото Народно събрание, се посочва в съобщението.

Сформирането на контактната група беше обявена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори. Борисов обяви, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация, които да преговарят за съставяне на правителство. Модератори на преговорите ще са Росен Плевнелиев и Соломон Паси – министър на външните работи в периода 2001 – 2005 г.

Първите разговори ще са на 20 октомври с представители на коалиция ГЕРБ-СДС.

Контактната група предлага да посети представители на откликналите парламентарни групи в стаите им в сградата на Народното събрание между 20 и 23 октомври, в следния ред:

20 октомври, четвъртък (сутрин): Коалиция ГЕРБ - СДС;

21 октомври, петък (сутрин): "Продължаваме Промяната“;

22 октомври, събота (сутрин): ДПС;

22 октомври, събота (следобед): "БСП за България“;

23 октомври, неделя (сутрин): "Демократична България — обединение“;

23 октомври, неделя (следобед): "Български възход“.

На 24 октомври Плевнелиев и Паси ще обявят около кои стратегически приоритети на страната виждат възможност за разбирателство в 48-ото Народно събрание.

"Подчертаваме, че от ничие име (нито свое, нито на трето лице) и по никакъв начин не предлагаме разговори за съставяне на правителство, което е правомощие на съответните мандатоносители и Президента на републиката. Единствено, което търсим са допирните точки, за които вярваме, че са много повече, отколкото е видно“, се посочва в съобщението.