Започнаха консултациите при президента. Днес Румен Радев разговаря с представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а утре предстоят разговори с останалите 4 формации в новия парламент. 

Президентът предпочете да ускори процедурата в сравнение с есента, защото предишният път депутатите не са се възползвали от даденото време, за да се разберат за правителство и да приемат важни закони. 

При първата среща Радев се обърна към лидера на ГЕРБ с думите, че най-голямата отговорност за съставяне на правителство, приемането на държавен бюджет и висящи закони е тяхна и по думите му първата политическа сила трябва да състави правителство.

След срещата Бойко Борисов повтори за пореден път пред журналисти, че според него в момента най-доброто за България е коалиция между двете най-големи парламентарно представени сили и заяви, че няма той да е кандидатът на партията за премиер след получаването на първия мандат. "Имат два варианта за кандидат за министър-председател - експертен и политически", допълни той.

При втората среща коалицията ПП- ДБ заявиха пред Радев, че с първия мандат не могат да направят правителство, но ще се опитат да реализират втория.

"Искам да заявя ,че ние слагаме ясен страндарт в българската политика -това което говорим преди изборите ,това е и след изборите. В този смисъл очертахме основните приоритети и всички вие, и българските граждани, ги осъзнахте

Време е да направим дълбока реформа в съдебната система, без която ние не можем да бъдем нормална европейска държава", заяви Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме Промяната".

След разговорите с Радев ПП-ДБ повтори, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. 

"Радваме се, че в този парламент се изведоха приоритети. Това, което казахме, това ще направим. В първия мандат няма да подкрепим, защото това сме заявили пред нашите избиратели", допълни Петков.