Това, което е постигнато с Европейската комисия, е един доста деликатен компромис, позволявайки ни да изнасяме определени деривации. Големият проблем ще бъде как ще се определя състава на тези деривации и кой ще го  проверява. Това заяви Констанца Рангелова, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията за ефира на Радио "Фокус" и предаването "Това е България" по темата за ембаргото на ЕС върху доставките на руски петрол . Най - вероятно българската страна ще проверява дериватите и няма да е особено стриктно, допълни Рангелова.

Това, което постигаме, не играе в наша полза. Установяваме себе си като един изключително ненадежден съюзник на Европа и съюзник, който прокарва все повече руски интерес на ниво ЕС, каза старши анализатора.

По думите на Рангелова "Лукойл Нефтохим" ще започне още повече да заплашва, че ще затвори, ако ЕС забрани износа на продутите на рафинерията. Тя обаче уточни, че "Лукойл Нефтохим" може да работи на намален капацит и може да мине изцяло от руски на неруски петрол.

Разковничето според Констанца Рангелова е, че няма желание от страна на рафинерията да се направи тази промяна.

Относно заплахата за България да остане без горива, ако "Лукойл Нефтохим" спре да внася руски петрол, тя е категорична, че няма да има недостъг.

Според нея дори в краткосрочен план Лукойл да спре производството си, има достатъчно горива в резерви.

"Държавата трябва да се възползва от възможността си, така както Италия и Германия, да поеме контрол над компанията", посъветва Рангелова.

"Напълно реалистично е в България да се направи такова нещо, изисква се политическа воля. Това е единственото нещо, което липсва", допълни Констанца Рангелова. 

Тя разясни , че ако в един момент рафинерията спре да изнася петролни продукти, ще има повече продукти, които тя ще трябва да пласира на нашия български пазар, което  означава повече доставки, а това би натиснало цената надолу.

В заключение Костанца Рангелова каза, че последните няколко месеца виждаме изключително неефективни политики. Както от страна на Европейския съюз, така и на национално ниво. 

Цоня СЪБЧЕВА