България ще участва в 18-ото издание на Венецианското биенале за архитектура.

Министерството на културата ще осъществи цялостната организация на участието в изложението, като обяви и проведе конкурс за кураторски проект, определи състава на журито и обяви резултатите от проведения конкурс, информират от Министерството.

Министерският съвет прие Решение за участието на Република България в 18-ото издание на Венецианското биенале за архитектура, което ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г. в гр. Венеция, Италия.

Министерството на културата ще определи национален комисар за участие на Република България в 18-то издание на Венецианското биенале за архитектура, който ще бъде натоварен с контрола на проекта за национално участие и ще носи отговорност за реализацията му при спазване на правилата и сроковете на изложението, законодателството на държавата домакин, както и българското законодателство.

Участието на страната в подобен международен форум в областта на архитектурата е от значение за стимулиране не само на диалога между отделни автори, но подпомага утвърждаването на международното сътрудничество в областта на културата като фактор за издигане на международния авторитет на България и използването на нейния капацитет за постигане на значими външнополитически цели и приоритети.