Комисията по отбрана одобри предложението България да изпрати неизправни ракети C-300 на Украйна, предаде репортер на "Фокус". Решението бе взето по време на извънредно заседание на Комисията по отбрана днес.

Комисията реши да бъдат изпратени и боеприпаси за стрелково оръжие 56 калибър с отпаднала давност. 

"В Министерството на отбраната ежегодно се прави оценка на оборудването. Както вие отбелязвате, в случай, в който не могат да бъдат възстановени (бел. от ред. - ракетите С-300), се търсят алтернативи. Разполагаме с такива ракети от тази номенклатура, които няма как да бъдат възстановени", обясни Тагарев.

По думите на министъра България ще предложи неизправните ракети на Украйна, а те ще вземат решение дали ще им бъдат потребни, или не. Според министерството на отбраната украинската страна има капацитета да ремонтира неизправните ракети С-300.

"Ние даваме на Украйна това, което е неизправно и не можем да използваме. Аз бих препоръчал ние да предложим тези ракети и ако те потвърдят потребност, да ги предоставим с вашето решение. Ежегодно от Министерството на отбраната излизат други номенклатури, които също представляват интерес (бел. от ред. - за украинската страна)", каза още той.

В хода на дебата Борислав Гуцанов попита Тагарев дали е министър на отбраната на Украйна, или на България. По думите му в момента се готви предаването на последните зенитно-ракетни комплекси на страната ни.

Николай Дренчев от "Възраждане" попита защо се разглежда такова решение, при положение че все още няма доклад за това какво е състоянието на ракетите във ВВС и как е станало ясно, че те са повредени.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС обясни, че относно ракетите С-300 в продължение на две години е имало отворена обществена поръчка за ремонт, която е била прекратена през 2022 година, заради това, че не е можело те да бъдат ремонтирани. Гаджев каза още, че на българската страна е препоръчано да поиска тяхната замяна с руски такива, но това е било отхвърлено.

Тагарев обясни, че българската страна няма намерения да предоставяме зенитно-ракетни си комплекси, а единствено дефектните ракети. 

"В България няма капацитета за ремонт на такива изделия. Въпросът е дали на тях им трябват. Може да се окаже, че ще им дадем една част, а друга няма. Тези комплекси са с ограничен ресурс. Въпросът е сложен и не е ясно колко ще струва ремонтът на такива ракети", обясни министърът.

Заместник-командирът на Военновъздушните сили Петьо Мирчев обясни, че срокът за изправността на ракетите е регламентиран. Той каза, че такива инспекции се правят всяка година. По неговите думи зенитно-ракетните комплекси С-300 се проверяват и след тях излизат доклади, в които пише дали ракетите са изправни, или не. По думите му тези ракети са били неизправни. Той не обяви причината, защото информацията е класифицирана.

От "Възраждане“ заявиха, че няма да подкрепят предложението за изготвянето на проект за решение за комисията, в който да се предоставят ракети С-300 на Украйна.