Комисията по енергетика в парламента отхвърли предложението на БСП за отсрочка от 1 месец за приемане на териториалните планове. От ГЕРБ гласуваха "въздържал" се, ПП-ДБ "против", БСП, "Възраждане" и ИТН "За", предаде репортер на "Фокус"

"Държавата абдикира. Вместо държавата д си влезе във функциите и да начертае държавната политика в сектор енергетика. Но управляващите са неспособни да напишат планове. Добре че вчера се изтегли закона за енергетиката, който щеше да направи пълен хаос. Признайте си, че не можете да се справите с тези териториални планове", започна депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

"Ако гласуваме нашето решение, ще успокоим гражданите, за да не

обезлюдят поредните области", добави той. "Извикайте министъра на енергетика. Има огромно напрежение и хората знаят какво искат. Ако продължавате по същия начин, хората ще ви свалят от власт".

"В това предложение не виждам решение, а само отлагане", каза депутатът Радослав Рибарски. "Поредното отлагане ще ни остави без тези териториални планове. Не виждам решение. Забавянето дори няма да даде шанс на идеите. Инвеститорите, които оглеждат Стара Загора няма да погледнат сериозно на това забавяне. Министерският съвет е готов да променя до последния час", посочи Рибарски.

"Вашият министър на енергетиката трябваше да проведе разговор с ЕК. Имало ли е такива разговори и какво е станало на тях?", попита Стойнев от БСП.

Рибарски отвърна: Нито съм министър, нито ще адвокатствам на министъра. Ако министъра има нещо, което да сподели, но видяхме, че и при служебния министър Росен Христов, който беше убеден, че ще може да се преговаря, нищо не стана.

Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че е добре да се знае, че решението на парламента бе взето единодушно от депутатите и това, че не го изпълнява министъра е друг въпрос. Отказва да води преговори. Година и половина се обясняваше че няма как да се преговаря ПВУ, но в НС дойде представител от Брюксел каса, че има такава възможност. Служебният енергиен министър Росен Христов не го направи, служебният вицепремиер Атанас Пеканов не го направи, сегашният също не го прави. Опозицията ви отваря вратичка, д която да си помогне да поправите грешните решения.

В дискусията се включи и зам.-министъра на енергетиката Красимир Ненов.

"Работи се от години, но напредък не бе постигнат поради изключителната чувствителност за енергийния преход. Основното, което е търсила ЕК от нас е именно как виждаме енергийния преход, тъй като това не е официално разписано като документ. По тази причина се наложи през лятото да се направят анализи, които бяха извън формата на Комисията за енергиен преход", посочи той.