На 14.06.2022 г., Комисията по външни работи в Европейския парламент прие Годишния доклад за напредъка на Косово за 2021 г. В одобрения текст бе гласувана поправка, която бе предложена от българските представители в делегациите на ЕНП и ЕКР в Европейския парламент, съобщиха от офиса на евродепутата Андрей Ковачев, ЕНП.

Текстът гласи:

Признава, че конституцията на Косово е много прогресивна по отношение на правата на малцинствата. В това отношение, отбелязва, че петицията на близо 500 души, които исторически се самоопределят като българи, която беше регистрирана в Парламента на Косово през май 2018 г., все още не е разгледана. Препоръчва тези права да бъдат защитени в законовата рамка и да бъдат гарантирани на практика.

През 2011 г. бяха включени черногорското и хърватското малцинство в Закона за малцинствата на Косово. Първа стъпка в признаването на българското малцинство би било и неговото добавяне в този закон. На по-късен етап при евентуални конституционни промени би било по-лесно включването и на трите малцинства в конституцията на страната.

През 2018 г. две организации на българското малцинство в Косово, а именно "Обединени българи в Косово“ и Културно-просветно дружество на българите в Жупа "Български мохамедани“ внесоха в Косовския парламент и правителство петиция с близо 500 подписа, като призоваха да бъдат признати за етническо малцинство. Оттогава няма движение по тази петиция.

Андрей Ковачев от групата на ЕНП коментира: Благодаря на българските колеги от Групите на ЕНП, ЕКР и Обнови Европа, както и на нашите сътрудници. Благодарение на всички тях, успяхме да преодолеем съпротивата от ляво - Социалисти, Крайнолеви и от части Зелени и да вкараме текстове настояващи за признаването на българското малцинство в страната. За съжаление, днешната победа в Комисията по външни работи все още не е окончателна. Очаквам от ляво в пленарна зала да бъде направен опит за премахване на този текст. Надявам се с колегите да продължим да работим в такова сътрудничество, за да успеем да останат текстовете за признаване на българското малцинство и във финалния вариант на доклада.

Според Ангел Джамбазки от ЕКР: Изменението, предложено от ЕНП и ЕКР в Годишния доклад относно напредъка на Косово, е важна стъпка за това българското малцинство в страната да получи своето признание на институционално ниво в Република Косово. Подобно признание е и от особено значение, имайки предвид последователните опити на сръбската пропаганда да представи българите в Косово, като сърби.

Българите в Косово са историческа общност в Република Косово. Съставена е от няколко субетнически групи – горани, жупци, торлаци. По официални оценки българите в районите на Гора и Жупа са 15 000 души. Според оценки на българите там неофициално техният общ брой е значително по-голям. Хора с български произход живеят в общините Краковища (Драгаш), Щръбце и Призрен. Компактна българска общност има в община Раховец. В община Краковища (Драгаш) има 19 изцяло български села.