Три пъти са намалели загиналите при катастрофи на територията на цялата страна, сочи дългосрочната статистика у нас. Това съобщи за Агенция "Фокус“ зам.-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Радослав Начев, който е и бивш началник отдел "Пътна полиция" към СДВР.

"Статистиката в доста голям мащаб говори за намаляване на пътно-транспортния травматизъм", посочи той като даде пример, че ако преди години в Пловдив сме имали по около 75 загинали на година от катастрофи, то през последната година те са вече 48.

Също според статистиката в национален мащаб, ако през 1991 година загиналите са били 1500, то през последната година те са 500. Тоест, имаме три пъти намаление на загиналите. 

"Борим се да намалява с всяка година броят на пътните инциденти", добави Начев. 

По думите му, четири са компонентите, които влияят на пътната безопасност. Това са човек, път, автомобил и среда. Всички те в съвкупност обуславят пътната безопасност. и върху всеки един от тези компоненти трябва да се влияе, за да има по-малко жертви и пострадали при пътни инциденти. Инфраструктурата е важна също за безопасността.  Много повече инциденти стават при неправилно изпреварване на път с двупосочно движение. Ако пътят е еднопосочен, такава опасност няма при насрещно движение, отбеляза ком. Начев.