България ще се убеди до дни, че хората които ни управляват са мечтатели, чиято цел е да натъпчат своите торби с пари и да забогатеят елементарно и простовато, за да оправдаят своите цели като условие. Това коментира финансовият експерт Кольо Парамов в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“. Според него финансовият министър Асен Василев е нарушил Устройствения закон за бюджета.

"Тези 9 милиарда в месец декември той направи един много хитър ход, като прехвърли около 4,5 милиарда и с тях поддържаше държавата до 10 февруари. Той нямаше право да прави този ход, защото трябваше да регистрира на 25 декември остатъка от междинните пари, които бяха останали от миналата година и не бяха усвоени и да ги запази под един друг план, но при всички положения да внесе сведения в парламента. Той не направи това и наруши Устройствения закон за бюджета“, каза Парамов и уточни, че този нов бюджет, който трябва да приемат сега с цел да го поправят, не е грешка като конструкция.

"България има нужда в момента от такава промяна“, посочи той.

Що се касае до новия външен дълг от 10 милиарда , Парамов обясни, че става въпрос за регулация и преследване на целостта на външния дълг и изгодата от някои операции.

"Казвам това, защото ние имахме външен дълг 33,3 милиарда. Върнахме около 2,2 милиарда и останаха 31,1 милиарда. Тези 31 милиарда от външния дълг, който имаме, в някои от операциите е вземан на много по-висока лихва и ние сега, ако гласуваме допълнителни 10 милиарда, можем да използваме тези 10 милиарда да върнем част от този външен дълг при високата лихва и да вземем разликата при по-ниска лихва. Това е обяснението на финансовия министър и аз не мога да му противореча на тази определена хитрост по отношение интереса на държавата“, каза още финансовият експерт и допълни, че финансовата комисия в лицето на Каримански не е запозната с това.

"Не е запозната, защото между Каримански и между финансовия министър има проблеми, тъй като Каримански не беше избран за управител на централната банка. А главната задача на Слави е била да осигури управителното тяло на БНБ в абсолютния детайл, в името и в знанието, и в модела на поведение на самия Каримански, и затова сега влиза в противоречието на отказа.“

По думите му цялата тази система от противоречия могат да я играят едни млади, невръстни деца, а не държавници на ХХІ век в Европейския съюз, които кандидатстват за нова парична схема.

"Искат да имат нов категоричен голям супербаланс, искат да изведат един народ напред, който е на последно място в Европа, да моделират политика, която да им гарантира нов живот в който да няма корупция, да няма лъжа, измама и кражба на държавни средства, които по един или друг начин в последните 32-33 години се промушват и разбиват доверието на българския гражданин.“

Парамов е на мнение, че България се нуждае от супер експертно правителство, "независимо от всякакви герои като Слави с цигулката или младежи, които хал-хабер си нямат от нищо.“

"Нужна е държавническа мъдрост, последователност, следене на интереса на страната и проектиране на коренно различен прогрес като възможност и като условия“, подчерта бившия главен ревизор на БНБ и финансов експерт Кольо Парамов.

Цоня Събчева