Астрономическото лято настъпи преди няколко дни, а летният сезон отдавна стартира. Милиони тръгват към морето всяка година. А колко ни струва пътят до там?

NOVA сравнява разходите, ако ползваме кола, автобус, влак или самолет

Летният сезон у нас започна. 2 милиона и 400 хиляди българи са избрали да летуват на родното Черноморие. Милион и половина предпочитат да пътуват в чужбина, като почти половината от тях към южната ни съседка Гърция.

Ако все още не сте решили как да се придвижите до морето, ви срещаме с експерти, които ще ни кажат има ли повишение на цените тази година в билетите от София до Бургас за влак, автобус и самолет. На бензиностанция екипът на NOVA попадна на Аяда, която точно зареждаше своята кола. Въпреки албанските си корени тя предпочита да летува в Бургас.

Тя е заредила пълен резервоар с дизел – 65 литра. Излиза ѝ около 180 лв.  - колата ѝ харчи извънградско 8/100. С разход 8/100 и средна цена на дизела 2,64 лв/л, Аяда ще плати до морето 184,48 лв. При спазване на ограничението от 140 км/ч, по магистралата се стига за около 3 часа и половина.

Предпочита да пътува с автомобил, защото е с две деца. "Имаме много багаж и с кола е по-широко, можем да спираме няколко пъти по пътя", посочи тя.

Според експертите цените на горивата през това лято и изминалото са сходни. Средната цена за 2024 e 2.66 лв/л за А95, 2,64 лв/л за дизел и 1,18 лв/л, ако сме на газ. През 2023 година са били 2,55 лв/л за А95, 2,47лв/л за дизел и 0,96 стотинки ако сме на газ.

"В момента тенденцията върви към леко намаляване на цените на горивата на световните пазари, но както си го говорим това. Пазарите обаче са наистина бързи в промените на цените и мисля, че това лято горе долу ще се пътува на тези цени, които виждаме в момента", смята Димитър Хаджидимитров.

Ще спестим пари, ако не включваме климатика, се оказва мит. "Той вдига разхода с по-малко от литър на 100 км, много много по-малко. Трябва да шофираме внимателно наистина и с една нормална средна скорост, ако се кара, тогава автомобилът харчи наистина най-малко като разход на гориво", допълва той.

Ако сте се спрели на автобус - в момента цените за еднопосочен дневен билет София – Бургас е 33 лв., а нощен - с лев повече. Ако купите двупосочен билет, ще имате -10% намаление. През лятото на 2023 година дневният билет до Бургас е бил 31.40 лв.

"Увеличението е между 3,5% и 4,5%, с което единствено сме отчели индекса на инфлацията. Това, ако го разделите на километър разстояние, практически се получава увеличение от 0,004лв/км. Имате право на багаж с тегло до 30 кг, който се чекира и пътува в багажното отделение на автобуса, както и ръчен багаж с тегло до 5 кг, който пътува заедно с вас в кабината", отбеляза работещата в автобусна компания Теодора Велева.

Времетраенето е различно, в зависимост от това, колко спирки има маршрутът. Можем да стигнем с автобус от София до Бургас за 5:30ч, 6:10ч, както и за 7:15ч. При влаковете има 20% увеличение от 7 май тази година.  Дневен билет от София до Бургас е 22,90 лв, докато през лятото на 2023 г. е бил 19,20 лв. Нощният влак в момента е на цена от 37,90 лв, в сравнение с миналата година, когато е бил 29,35 лв. Тук отново, както и при автобусите, ако се закупи двупосочен билет има 10% отстъпка.

Колко часа ще пътуваме отново зависи от спирките на маршрута. Можем да стигнем, както за 6 часа и 32 мин, така и за 8 часа, като трябва да сме на гарата около 15 минути по-рано. За Камелия времетраенето не е проблем, но е на мнение, че други неща трябва да се променят - като например хигиената.

Най-скъпо ще ни излезе придвижването по въздух. "Една средна цена, която е съвсем реално постижима за сезона е между 280 и 300 лв., независимо дали Варна или Бургас, като в цената са включени 23 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж на всеки пътник", разкри Антоанета Петрова, служител в травел агенция.

По въздух, дори да закупим билети за отиване и връщане заедно, няма да спестим почти нищо - максимум до 20 лева. Поскъпването спрямо миналото лято е около 10%. За вътрешни полети трябва да сме час по-рано на летището, а експертите съветват за наше улеснение да се чекираме предварително онлайн.