Повечето от вносните домати са сортове, които са по-регулярни, отглеждат се с по-малко разходи, поддават се на машинна обработка, но съответно и качеството е по-ниско. Не, че и в други държави не се гледат по-хубави сортове, обаче не е изгодно да се вкарва на българския пазар.

"Цените на плодовете и зеленчуците падат. Вече ги ядем на по-ниски цени. Имаме стабилно и устойчиво пазарно равновесие. Тенденцията, която започна още в края на миналата година, за щастие се запазва и се развива. 2024 година е много по-добре в климатично внушение. 2023 година беше една много лоша година. Сега влизаме в зоната на нормалност“, каза в ефира на bTV председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

По думите му с по-висока цена на пазара в момента са единствено лимоните, ягодите и чесъна.

"При всичко друго цената е надолу. Като при домата и краставицата цената слиза с около 30%. Те са силно вариативни продукти. Това е характерно за тези стоки, тъй като са бързоразвалящи се“, обясни още Владимир Иванов.

Той уточни, че българите предпочитат да купуват българския домат, защото притежава уникални вкусови качества.

"Повечето от вносните домати са сортове, които са по-регулярни, отглеждат се с по-малко разходи, поддават се на машинна обработка, но съответно и качеството е по-ниско. Не, че и в други държави не се гледат по-хубави сортове, обаче не е изгодно да се вкарва на българския пазар“, каза още Иванов.

"Тази година реколтата е добра. Не само в България, а на целия пазар. За щастие градушките са локално представени. Миналата година имаше много късни студове, студени дъждове, масови болести. Нека сега има период, в който селското стопанство да се възстанови“, поясни той.