След дълги и тежки преговори, както съобщи "Фокус" ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха състава на проектокабинета, който ще реализират с втория проучвателен мандат. На извънреден брифинг в петък акад. Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС имената на министрите, а те двамата ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца. В първите девет месеца министър-председател ще е акад. Денков, после щафетата поема Мария Габриел

Кои са лицата в новото правителство и какви са техните биографии?

Акад. Николай Денков - министър-председател на ротационен принцип и вицепремиер

Роден е през 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски“. През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. От 2004 г. до 2008 г. е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г.  е ръководител на Катедра "Инженерна химия“. От 2017 г. е ръководител на лабораторията "Активни формулировки и материали“ към факултета.

През 2018 г. Николай Денков става член-кореспондент на БАН. През 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление "Химически науки“. От 2019 г. акад. Николай Денков е член на европейската научна академия "Academia Europеa“.    

От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Николай Денков е заместник-министър на образованието и науката.

Той е служебен министър на образованието и науката в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков. 

В класацията на Станфордския университет в САЩ за 2021 г., в която попадат 73 български учени, акад. Николай Денков е на 727-о място в "Химическа физика“. 

На 25 октомври 2022 г. с указ на президента е удостоен с орден "Св.св. Кирил и Методий“ - огърлие, за заслуги в областта на образованието и науката.  

Мария Габриел - министър-председател на ротационен принцип и външен министър и вицепремиер



Родена е на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Български и френски език" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", през 2003 г. завършва магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо. 

От 14 юли 2009 г. е Мария Габриел е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската народна партия (ЕНП). На 4 юни 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 г. 

Като евродепутат два пъти Мария Габриел печели наградата "Евродепутат на годината" на списание Parliament Magazin. През 2013 г. е удостоена с отличието в категорията "Равенство между половете", а през 2016 г. - в категория "Развитие". 

За приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените през 2015 г. Мария Габриел получава наградата "Евродепутат, защитник на социална кауза" на Европейската асоциация на агенциите по комуникации.  

На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) - Жени.  На 21 ноември 2019 г. е избрана за първи заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП).

От 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.

За работата си като еврокомисар Мария Габриел е удостоена с множество награди.

Асен Василев - министър на финансите

Той е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Средното си образование завършва в езиковата гимназия в града. В този период печели и международна награда за есе на английски език. Завършвайки гимназия, Василев печели и "Златаровската награда“ за най-добър випускник.

Отличието има и парично изражение, което той дарява на училищния хор в знак на признателност. Приет е и завършва "Икономика“ в Харвардския университет, след това специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

От 1999 до 2004 г. работи като консултант в "Монитор Груп“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Съосновател и президент е на "Евърбред“ – компания за ценообразуване на самолетни билети. 

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев. На 13 декември е избран за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Той е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет.

Постъпва в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел “Икономическа полиция" при РДВР Бургас. От 2009 г. до 2011 г. заема последователно длъжностите разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката" и в сектор “Трансгранична организирана престъпност" към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел “Криминална полиция" към ОДМВР – Бургас.

Многократно е награждаван с обявяване на благодарност и писмени похвали от името на Директор на ОДМВР – Бургас, Директор на ГДБОП и Председател на ДАНС.

От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР.

От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.

Проф. Тодор Тагарев - министър на отбраната

Тодор Тагарев е роден в Стамболийски. Завършил е Математическа гимназия "Акад. К. Попов“ в Пловдив през 1978 г., ВВВУ "Г. Бенковски“, Долна Митрополия като инженер с гражданска специалност "Автоматика и телемеханика“ през 1982 г. и Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ през 1994 г. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н.Е. Жуковски“ в Москва.

Служил е като инженер по въоръженията в 25 полк на ВВС и преподавател във ВВВУ "Г. Бенковски“. Като цивилен в системата на отбраната е заемал длъжностите директор на дирекции "Планиране на отбраната“ и "Политика по въоръженията“ (1998 - 2001 г.), ръководител на катедра "Мениджмънт на сигурността и отбраната“ на ВА "Г.С. Раковски“ (2004-2008 г.), съветник на министъра на отбраната (2009 - 2010 г.) и директор на Института по отбрана (2016 - 2017 г.). В периода март - май 2013 г. е служебен министър на отбраната.

През 1995 г. започва работа като научен сътрудник в БАН. От 2014 г. е "професор“ в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Проф. Тагарев е участвал в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската агенция по отбрана, в международни изследователски екипи и в програми за консултации по въпроси на управлението на сигурността и отбраната в десетки страни. Негови научни трудове са преведени на 15 езика. Женен е, с три деца.

Юлиан Попов- министър на околната среда и водите и за председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка

Той е старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа и бивш служебен министър на околната среда на България. Бил е посланик на добра воля на България за политиката в областта на енергетиката и климата и съветник по енергийната сигурност на президента на България.

Попов е автор на две книги и съавтор на книгите "Европейската супермрежа“ и "Дипломация в областта на енергетиката и климата“.

Румен Радев - министър на енергетиката

Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Роден е на 4 август 1968 г. в Силистра. Завършил е физика в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и "Финанси“ в УНСС. 

Семеен е, баща на три деца.

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Той е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски". Специализира Право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и Мениджмънт в Станфорд.

Притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес и големи корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително училище “Любен Каравелов" в София. В периода декември 2021 г. – август 2022 г. заема поста на заместник-министър на финансите.

Кирил Вътев - министър на земеделието

Кирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил "Свободна борба“ (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. 

През 1993 г. Кирил Вътев и брат му основават фирма за производството на месни деликатеси.

Богдан Богданов - министър на икономиката

През 2022 г. Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Богдан Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност. 

Женен е, с две деца.

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа

Тя има образователни степени и специализации от български и международни университети като Софийския университет "Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity.

Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството.

Иванка Шалапатова- министър на труда и социалната политика

През 1997 г. започва работа в британската благотворителна организация "Европейски детски тръст“ като административен сътрудник, а година по-късно поема ръководството на два екипа. През 2000 г. след конкурс заема позицията директор на британската организация, а след оттеглянето й, става ръководител на неправителствената организация, която наследява всички ресурси от британските си основатели – Фондация "За Нашите Деца“.

Шалапатова е бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежата от над 80 НПО, повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева. 

Била е зам.-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. 

Атанас Славов - министър на правосъдието

Доц. д-р Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския сектор. Бил е съветник по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов (2014 – 2015 г.) и съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

Проф. д-р Галин Цоков - министър на образованието и науката

Цоков е професор по управление на образованието в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет.

Преминал е специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк, през 2014 г.

Автор е на над 100 научни публикации издадени в България и чужбина. 

Кръстю Кръстев - министър на културата

Кръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ през 1983 г. Работи в Куклен театър – Пазарджик. В Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ – Смолян е от 1983 г., а от 1998 г. е негов директор и главен художествен ръководител. След сливането на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" Пловдив и РДТ "Николай Хайтов“ – Смолян от август 2010 г. Кръстев е директор на Драматичен театър – Пловдив.

По-значими негово роли и спектакли са: "Трамвай Желание“, "Дългият път на деня към нощта", "Нора“, "Мюзикъл за пет пари", "Страшният пират Джакомо", "Навън, пред вратата"

Георги Гвоздейков - министър на транспорта

Той е авиационен инженер, завършил магистърска програма по "Авиационна техника и технологии“, "Проектиране на летателни апарати“ във ВВВУ "Георги Бенковски“ Долна Митрополия.

Присъединява се към отбора на партия "Продължаваме Промяната“ с кауза за въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения, съответстващи на нуждите на обществото и бизнеса.

Георги Гвоздейков участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание.

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Той е роден на 25 март 1953 г. в София. Завършва медицина през 1980 г. Започва трудовия си път като участъков лекар в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива специалност психиатрия. През 1988 г. печели конкурс като научен сътрудник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, но след една година напуска и работи в продължение на 10 години като консултант психиатър в УМБАЛСМ "Пирогов“.

През 1997 - 1999 г. е назначен в Министерството на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999 - 2001 г. заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като отговаря за обучението и човешките ресурси в институцията.

От 2001 г. започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. През 2014 г. е назначен за директор на Центъра, който управлява до 2022 г.

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Той е магистър по политология от Софийски университет "Св. Климент Охридски“. Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление, както и в областта на стратегическо планиране за нуждите на държавната администрация и електронното управление.

От февруари до август 2022 г. е заместник-министър на електронното управление, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 г. и ноември 2016 г. и в периода август 2019 г. и януари 2022 г. е ръководител на отдел.

Зарица Георгиева - министър на туризма

Тя е магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид.

Георгиева е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.

Доц. Димитър Илиев - министър на спорта

Той е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България. Започва своята кариера през 1994 г. През 2013 г. обявява, че се отказва от спорта и се отдава изцяло на преподавателска дейност. Доц. д-р Димитър Илиев е преподавател в катедра "Технически и ледени спортове“ в НСА “Васил Левски", сектор "Автомобилен и мотоциклетен спорт“.

Експерт е в пътната безопасност. През годините това се превръща в негова кауза. Димитър е и основател на първата академия по безопасно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 човека. Обича природата и често спортува в планината. Владее английски, немски и италиански език.