Кой има право да се обръща към нацията? Този въпрос възникна, след като вчера вечерта министър-председателят в оставка направи обръщение към народа. Повод за изказването на Николай Денков бе вътрешнополитическите процеси в страната и изявлението на Мария Габриел, направено по-рано в неделния ден, която заяви, че ще оттегли кандидатурата си за премиер. 

Отговорът на въпроса кой има право да адресира българския народ, откриваме в Закона за радиото и телевизията. Там е разписано следното:

Чл. 51 Българското национално радио и Българската национална телевизия са длъжни незабавно и безвъзмездно да предоставят при поискване програмно време за служебни съобщения на представители на държавни органи в случаи на бедствие или на непосредствена заплаха за живота, сигурността и здравето на населението или на отделни лица.

ЧЛ. 52 (1) Право на обръщение по БНР и БНТ имат президентът на републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, главният прокурор и председателите на Конституционния съд, на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд.

В закона не е изрично посочено каква трябва да бъде темата на обръщението. По традиция сме свикнали да виждаме президента в новогодишната нощ, когато той се обръща към нацията със своята новогодишна реч. Вчера обаче от този си прерогатив се възползва министър-председателят в оставка. И въпреки че неговото изявление бе посрещнато със смесени чувства, Николай Денков използва трибуната, която му е предоставена по закон.