Коалиция "За да остане природа в България“ с протест пред МОСВ в 8.30 сутринта, съобщиха организаторите. Причина за недоволството ни са липсата на воля за опазване на най-ценните кътчета от българската природа, политическата чистка в структурите на министерството и спирането на ключови промени, започнати от кабинета на Борислав Сандов.

Преди дни бяха освободени експерти с доказан природозащитен опит, които гарантираха опазването на българската природа — директорите на Национален парк Рила и Национален парк Пирин.

Това е поредната стъпка за връщането на хора на статуквото на ключови позиции, предприета от това служебно правителство, което вместо да се ограничи до осигуряването на честни избори, действа като редовно.

Чашата на търпението ни към министър Карамфилова преля, след като миналата седмица МОСВ отказа да защити Кресненския пролом, който се превърна в символ на безхаберието и системното погазване на европейското екологично законодателство с цел печалба на определен кръг строителни фирми.

Новият национален съвет по биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ (в който действащи природозащитни организации бяха заменени със Съюз на ландшафтните архитекти, които са озеленители, без отношение към редки и защитени видове, и Натура 2000) обезсмисли месеци работа и отхвърли предложението на научната общност, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания и така отложи отново за неопределено време решението на казуса с магистрала Струма.

Припомняме, че разчистването на държавните структури от можещите и знаещите започна още в края на август с уволнението на директора на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район“ – Пловдив, продължи с връщането на постовете на компрометирани лица като директора на РИОСВ Бургас и стигна до управлението на Националните паркове (директорът на НП Централен Балкан беше освободен още в средата на септември, а неговото място зае кадър на бившата Държавна сигурност).