Целта е да се възстанови нормалния живот в Поморие. Това каза кметът на Община Поморие Иван Алексиев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Най-важното – имаме електроподаване, градът е захранен с ток по резервно трасе, работи се по основното трасе. Вчера беше и министърът на енергетиката в Бургас за оглед на трасето, работи се по основното трасе. Снощи успяхме да възстановим голяма част от уличното осветление. Така че връщаме се към нормалния начин на живот“, посочи той.

"Най-интересното е, че хора на години, примерно от рибарите, на по 50 и няколко години, които са постоянно в морето, лозарите – имаше там 70 и няколко годишен човек, казват "Такова чудо за първи път виждаме“. Това, което аз гледах като видеа, като записи – това си е чисто торнадо", допълни той.

"Минало е и откъдето е минало, е покосило всичко. Хванало е Бургас, от там едно от нашите села – Лъка, минава през Поморие и влиза в Поморие. Да, и съседните градове имат някакви щети. То се е движело с над 150 км/час, което е изключително сериозна скорост", каза още той.

"Има счупени прозорци, изкъртени фасади, примерно има слънчеви батерии, фотоволтаици от покривите. Най-радостното е, че няма жертви. Има няколко пострадали човека, някои – с натъртвания. Две жени има в УМБАЛ "Бургас“, които са с леко комоцио, но нямат опасност за живота. Един човек, който е паднал зад борда в следствие на вятъра – имало е регата, но при бързата спасителна операция, бързата реакция и от наша страна, и от страна на "Гранична полиция“ човекът е спасен. Така че никой не може да си го обясни как е станало“.

"Стана за минути. Както беше слънчево – 30 и няколко градуса, даже имаше и хора на плажа, изведнъж притъмня. Към 16.50 часа започнаха едри капки дъжд, от там – градушка, и към 17.00 часа се завихри това торнадо. До към 17.10 часа мина, помете всичко и си замина. Както дойде, така и си замина.

Над 90% от лозовите масиви в землището на Поморие са унищожени, стана ясно още от думите на кмета. "Като казвам лозовите масиви, имайте предвид, че не са унищожени само продукцията, гроздето, а и самите лозови насаждения. Просто все едно коса е минала през лозята и ги е повалила – с конструкциите, с коловете. Бетонните колове са подсечени, там, където са метални колове, са изкривени“, уточни кметът Иван Алексиев.  Той допълни, че ще се търсят варианти хората да получат някакво обезщетение от държавата за унищожените розови масиви.

Евелина БРАНИМИРОВА