Последните три години нямахме възможността да проведем нашият фестивал, който е не само празник на нашия град, а на цяла България. Преминахме ме през много предизвикателства и очакваме над 10 хиляди участници и стотици хиляди посетители. Това заяви кметът на град Перник Станислав Владимиров в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" по повод откриването на 29 Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва".

По думите му настроението е приповдигнато, организацията е на много високо ниво и ни очаква един голям празник. Той обаче изрази притеснение от липсата на бюджет и заяви: "Справяме се трудно. Кметът на Перник заяви, че във време на инфлационни, Ковид кризи и всички трудности, местната власт трябва да се справи, защото хората са гласували доверие.

"В този фестивал има много емоция, дух, енергия и много традиция", посочи кметът. Той добави, че перничаните показват как са съхранили тези неща като неслучайно тази година ще има рекорден брой участници. "Все повече млади хора искат да облекат маските, които са страшни, но зад тях се крият големи усмивки", каза Владимиров.

На въпрос дали дрънкането на пернишките чанове ще изгонят кризите, политическата несъстоятелност и хаосът в държавата, кметът на града изрази надежда за по-добри дни за страната ни и сплотеността, която се показва, именно на този празник да даде пример на цяла България за обединение. Според него разделителните линии, за които се говори напоследък, водят само до обедняване, нестабилност и несигурност.

"Всички се надяваме политическата класа да има повече зрялост, мъдрост, разбирателство солидарност, защото предстоят тежки дни не само а България, а и за Европа", обясни Владимиров. Той бе категоричен, че поредните избори трябва да дадат решение на патовата ситуация, в която се намира парламента.

Кметът на Перник обяви, че чакат президента Румен Радев да дойде на големия празник, тъй като той минава под неговия патронаж. Той припомни, че благодарение на държавния глава Минната дирекция отново е в държавни ръце и да се използва от Общината. По думите му сградата един огромен шедьовър и ще разведе и Радев вътре. "Най-голямата победа на перничани е тази дирекция", бе категоричен той.

"Ще направим всичко възможно до края на мандата си да изпълним всички цели, които сме си поставили", заяви кметът.