След опустошителната градушка в Нова Загора и селата пострадаха много от покривите на къщите в региона, което даде повод на много гастролиращи фирми да пристигнат в региона, за да предлагат услугите си по ремонтите. Според хората в Нова Загора много бързо са се появили групи предлагащи тази услуга, а стълбовете са облепени с обяви за извършване на покривни ремонти. Това породи и съмнения, че с добросъвестните фирми е възможно да се появят и измамници.

Гастролиращи майстори на покриви искали по 30 лева на квадратен метър, но само за труда. Коронният им номер е да разкрият част от покрива, след което да започнат да искат още пари.

"Почват сега, ще видим това…качиха се горе на къщата. Това ще сменим, това ще разкрием, после тука това и аз викам: "Стига толкова!". Защото преди години на село такава мизерия ми бяха направили, бяха ми свалили улуците навсякъде и им отказах", разказа Иван Иванов пред БНТ.

Вече има и примери за недобре свършена работа.

"Шест хиляди лева му вземали на човека, без да му подмажат капаците. Едвам, вика, го изгоних", допълва Иван Иванов.

От Община Нова Загора призоваха хората да бъдат бдителни при избора на фирма, която да им ремонтира покрива. Най-голяма е опасността при възрастни и самотни хора.

"Заедно с полицията разясняваме на абсолютно всички граждани да внимават, да проверяват хората, да питат къде са работили, да си направят проверка, дали са сериозни майсторите. Защото в крайна сметка от това бедствие не трябва да влизат в друго бедствие хората", казва Галя Захариева, кмет на Община Нова Загора.

За да избегнат неприятности с непознати майстори, които сега масово си предлагат услугите, мнозина в Нова Загора предпочитат сами или с помощта на роднини и приятели да се справят с ремонтите след бедствието.

Комисия описва пораженията по имотите по график, а сумите, които ще се изплащат, ще бъдат според нанесените щети.

"Дори и еднократната помощ, която се предоставя от Агенцията за социално подпомагане, тя също няма да бъде на калпак, а ще бъде съобразно имотно състояние, здравословно състояние, щети нанесени в имота", казва Галя Захариева – кмет на Община Нова Загора.