Надявам се до утре всичко да бъде във вида, в който беше преди дъжда, даже и по-добър, с измиване на улиците, така че нещата са под контрол. Това каза кмета на Карлово Емил Кабаиванов в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Той благодари на доброволците и на всеки който се е включил в помощ на града наводнен 2 пъти в рамките на 3 дни.

"Ще използвам една стандартна фраза – че нещата са под контрол. Действително след първия обилен дъжд – само ще напомня, че първоначално за около два часа се изляха 80 литра/квадратен метър и всички, които разбират от количества, са наясно, че няма канализация или пък система, която да може да поеме тази вода спокойно и тя просто да си влезе в канализационната система. Та, освен обаче многото вода, обилния дъжд, днес, като правим всеки ден анализ за това какво предизвика наводнението, от Стара планина, където дъждът беше изключително обилен, също над Карлово, се стекоха кал, инертни материали – пясък, дребни камъчета, клони, дървета и т.н., и на две места всъщност се създадоха тапи, като бентове, защото през годините над този канал "Меден дол“ са направени два пешеходни моста, които ние премахнахме, и сега, в момента разчистваме финално след втория дъжд канала, за да бъде изцяло проходим и разчистен. Улиците в по-голямата си част са разчистени. Тези къщи, в които имаше кал, пясък и наноси също с наша помощ почти са разчистени. Надявам се до утре всичко да бъде във вида, в който беше преди дъжда, даже и по-добър, с измиване на улиците. И вече оттук нататък стои големият въпрос дали ще получим финансова помощ от държавата, за да направим този канал, това дере "Меден дол“ с по-високи подпорни стени, с повече прагове, за да се подготвим евентуално през следващи години за нови такива обилни дъждове. Виждате, че в последното десетилетие като че ли дъждът не идва и не вали толкова нормално, а просто все е с бури. И ние трябва да имаме подготовка, сега това, което направим с канала, да ни даде спокойствие поне за следващото десетилетие и да ни предпази от големи дъждове“, обясни Кабаиванов.

Кметът на Карлово изрази притеснения дали ще получат адекватно подпомагане от Междуведомствената комисия по бедствия, аварии и катастрофи, защото от 2014 г. три пъти са внасяли проект в тази комисия за този канал "Меден дол“, който искат да разширят с нови подпорни стени.

"Ние в понеделник ще внесем документите, ще си внесем проекта и много скоро ще разберем дали ще получим помощ и надявам се, че ще получим, защото все пак нали за това се отпускат тези средства – за такива аварийни и бедствени ситуации, каквато преживяхме ние“, допълни кмета на Карлово.

Евелина БРАНИМИРОВА