Жителите на Голямо Дряново са най-разтревожени по отношение на разширяването на опасното химическо производството на фабрика в Розовата долина. Това заяви Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък в предаването "Това е България" на Радио "Фокус". 

По думите на кмета на Казанлък едни от опасенията на всички са как предприятието е получило разрешителни предвид становища на специалисти от БАН, които обясняват какви са преките вреди за човека при вдишване на формалин и метанол, които са основните химикали, които ще се използват в работата на предприятието. Тя сподели, че са сезирани депутати, които са направили запитване до министъра на околната среда и водите по темата и се очаква неговия отговор.

Относно дали наистина е застрашена Розовата долина, Стоянова каза, че не може да отговори еднозначно. Тя постави друг много тревожен въпрос, свързан с регламент на Европейската комисия, с който етеричните масла няма да се приемат като земеделски продукти, а като химически стоки и субстанции, които преминават под правилата за контролиране на химическата индустрия. "Ще има огромни последици за нашите региони и това ще засегне традиционното българско производство, както са притеснени и във Франция, защото тези масла в основата на парфюмерийната индустрия", опасява се още кметът.

Тя сподели, че този казус ще се превърне в голяма битка с ЕК и бе категорична, че промените във въпросния регламент означават унищожаване на традиционните производства, икономиката и привлекателността на земеделието ни.

Галина Стоянова посочи, че притесненията на ЕС, че многобройните производители в Европа на такива масла застрашават екологичното развитие на земята и здравето на хората са неоснователни и е голямо недоразумение. "Производството е хилядолетно и е именно на основата на здравето", бе категорична тя. "Ако беше така, японците и побратимените ни братя нямаше всяка година да идват у нас, за да си купуват продукти които са на основата на розовото масло", заключи тя.