Кметът на Благоевград Илко Стоянов призова областния управител Николай Шушков да оттегли жалбата, касаеща решение на Общински съвет, с което размерът на такса смет за физически лица е определен да бъде 2.1 промила. В противен случай облогът за домакинствата от следващата календарна година ще бъде 2,9 промила. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Той апелира да бъде потърсена и отговорност от служителите на Областна администрация, които са допуснали да се стигне до конкретната ситуация. 

"Свидетели сме на правна каша, в резултат на непрекъснати обжалвания от страна на Областна управа по въпроси, касаещи пряко жителите на града и малките населени места. През настоящата година имаме две решения на Общински съвет – Благоевград. Едното от тях определя размерът на такса смет да бъде 2.9 промила. Второто бе прието след като се съобразихме с волята на хората, като по мое предложение, общинските съветници одобриха размерът да бъде намален на 2.1 промила. И двете решения бяха обжалвани от Областна администрация. Вчера официално получих решение, чрез което съдът се произнася в полза на ОбС за първото гласуване и потвърждава размера на таксата от 2.9 промила.

Другото дело, което касае по-ниската ставка е насрочено за м. април 2023 г. Така на практика, ако областният управител не оттегли жалбата си по него, от януари следващата година жителите ще бъдат облагани с 2.9 промила. Призовавам г-н Шушков да предприеме необходимите действия, с които да покаже, че работи в полза на хората, а не тенденциозно срещу общинска администрация.

Волята на кмета и на Общински съвет  - Благоевград е да бъде приложен по-ниския размер. Сега решението е в ръцете на Областна администрация“, коментира кметът Илко Стоянов. Той допълни, че това не е единственият случай, в който важни решения за Благоевград биват оспорвани.