Втора седмица клиниките по детски болести в страната са пълни и под натиск заради вълната от респираторни заболявания. В Клиниката по детски болести в Александровска болница в София 30-те легла, предвидени за малки пациенти, са заети. На 40 дни е най-младият пациент, който е с бронхиолит със съмнение за RS-вирус. По думите на лекари всяко второ дете за преглед е с вирусна инфекция.

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха пред bTV, че една трета от изследваните проби са именно с RS-вирус (респираторния синцитиален вирус). Той протича по-тежко при децата, води до бронхилит и пневмония. При него преобладава заразяването от предмети.

Лекарите забелязват по-голяма честота на пневмониите, бронхиолитите, бактериалните инфекции и на RS-вируса. Почти пълни са и детските отделения в Бургас. Регистрираните с остри респираторни заболявания са се увеличили с 50 за седмица. Заради бързите усложнения педиатрите съветват при симптоми веднага да се потърси личният лекар. Въпреки почти пълните детски отделения, лекарите успокояват, че има капацитет и тежко болни деца не се  връщат.