През следващите години трябва да сме готови екстремните явления в климата да бъдат доста често явление. Глобалното затопляне не е просто една година да бъде по-топла от нормата. Глобалното затопляне е един процес, който е започнал преди няколко десетилетия, и този процес с голяма доза сигурност може да се каже, че ще продължи и през следващите поне 15-20 години. Това заяви за Агенция "Фокус" климатологът Симеон Матев.

По думите му зад този процес на глобално затопляне основна роля в повечето случаи са природнит фактори, но не на последно място, трябва да отчетем и ролята на човека, който със своята икономическа дейност отделя големи количества парникови газове, които всъщност допринасят затоплянето да бъде с доста по-големи темпове, отколкото би било, ако ние не изхвърляме тези парникови газове.

"Сами виждаме, че екстремните явления – проливни валежи, силни урагани, ненавременни застудявания, дълги горещи вълни, стават все по-чести явления. И именно такова е заключението на повечето климатолози, че през следващите години трябва да сме готови именно такива екстремни явления да бъдат доста често явление. Как – като изучаваме тези, които се случват сега, и се опитваме да предотвратим последствията от тези, които ще се случват в бъдеще. Общо взето това е нашата роля сега", допълни Симеон Матев.