Ако сте прочели внимателно статията, Die Welt  казват, че няма директен износ от България за Украйна. Това каза на брифинг пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната“ Асен Василев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "България е изнасяла оръжия за редица страни, между които Щатите, Англия, Полша, Румъния, след което това оръжие е стигало до Украйна“.

Трябва ясно да се каже, че директен износ на оръжия за Украйна е нямало, а нашите партньори от Полша, Румъния, Щатите, Англия са купували оръжия от българската индустрия и част от това оръжие е отивало в украинската армия, но това не е, защото България е изнасяла, а защото нашите партньори са изнасяли, обясни Кирил Петков. "В заглавието е написано ясно, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята този път“.

На въпрос на журналист кое твърдение е вярно – "не сме изнасяли нито един патрон за Украйна“ или "изнасяли сме чрез посредници“ Асен Василев заяви: "Спазили сме решението на Народното събрание до буквата - няма директен износ на оръжие за Украйна, но както заявихме на пресконференцията още през април месец, ако си спомняте, България направи всичко възможно да помогне на Украйна да спечели тази война“.

По време на нашето правителство Корнелия Нинова през цялото време повтаряше, че ако има директен износ за Украйна, тя ще оттегли подкрепата си за това правителство и това беше спазено, допълни Петков.