Взимането на слотовете за разтоварване на втечнен газ е ключово за осигуряването на евтино гориво за страната ни за следващата година. Затова и септември месец е ключов за енергийната сигурност на България, тъй като търговете са именно в края на този месец. Това заяви на среща със симпатизанти в старата столица единият от лидерите на "Продължаваме промяната“ Кирил Петков, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. Заедно с него в града са другият лидер – Асен Василев, акад. Николай Денков, Никола Минчев, Калина Костантинова, Иван Христанов, както и кандидатите, включени в листата на ПП за Великотърновски многомандатен регион. Той призова и хората да следят изкъсо процеса, за да могат да контролират действията на държавата.

Асен Василев подчерта, че най-важното, което трябва да се направи, е да се продължи независимостта от Газпром, която вече е факт.

"От тук нататък ако можем да получим газ, който няма да ни бъде спрян, както беше спрян на Франция днес, защото имали разногласия по договора, който е подписан, ако сме сигурни, че газът няма да бъде спрян и той дойде на по-добра цена, това ще е най-добре за българските граждани.Но не трябва да зависим от такъв договор“, коментира още Василев.

Кирил Петков увери и, че режим на ток няма да има, като подчерта, че гориво има за следващите две години.

"Освен това мога да ви уверя, че до 2038 година въглищните централи ще работят и няма да има закриване на работни места. Единственото, което ще искаме е парите за прехода да влизат в тези региони. Другото, на което държим, е те да спазват екологичните норми и работниците да са в сигурна среда, която не застрашава здравето им“, каза още Петков.

Според него Европа е осъзнала, че локалните източници на енергия трябва да се запазят, защото внасят сигурност във всяка една държава.

Кирил Петков припомни, че помощта към социално нуждаещите се групи е била в основата на политиката на ръководения от него кабинет по време на цялото управление и това ще продължи и за напред.

"За последните 12 месеца ние вдигнахме пенсиите с толкова, с колкото бяха повишени през последните 12 години. Детските градини станаха безплатни и днес сме във Велико Търново, за да обсъдим с хората и следващите стъпки“, допълни Петков. Асен Василев уточни, че тази социална програма съвпада със социалните програми на коалиционните партньори, което е много положително.

Срещите на представителите на "Продължаваме промяната“ продължават в цялата страна.

Луиза ТРАНЧЕВА