Няма да бъда част от този Министерски съвет. Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в профила си във Facebook. 

"Трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам", написа Петков.

Вчера ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха за управление на ротация с втория мандат.

"Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще е факт, но министрите остават същите. Този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен - заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния", поясни Кирил Петков в социалните мрежи.

По думите му, ако трябва да избират да си затворят очите пред потенциална корупция, или правителството да падне, ще изберат второто.

"Ротационният механизъм дава възможност за това и в двата периода - първите 9 месеца Ники Денков може да подаде оставка, след това - всички министри също", обясни Петков.