Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим един лев без надзор. Това заяви съпредседателят на партия "Продължаваме Промяната“ и министър-председател Кирил Петков на пресконференция в БТА.

"Правителство на малцинството в този случай е по-добре, отколкото едно правителство, на което се опитват да му извиват ръцете за допълнителни пари, спират се законодателните реформи и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Бойко Рашков“, посочи Кирил Петков.

Той обясни, че на днешното заседание на правителството, на която се обсъждаше актуализацията на бюджета, министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на "Има такъв народ", е поискал безпрецедентно увеличение на бюджета на неговото ведомство с 3,6 млрд. лв.

"В тази актуализация той поиска допълнително 3,6 млрд. лв. да бъдат платени на същите тези фирми, които последните няколко години бяха разследвани от министър Бойко Рашков за злоупотреби. Когато ние казахме, че тази актуализация е за увеличение на пенсиите, да помогнем на работещите семейства и да намалим цените на бензина и дизела, както и да премахнем ДДС на хляба, получихме обратен отговор, че те няма да се съгласят“, допълни Кирил Петков.

Лидерът на "Има такъв народ“ Слави Трифонов днес обяви, че партията доброволно излиза от управлението на страната и оттегля своите министри от кабинета. На днешното заседание на правителството министрите от квотата на партията напуснаха Министерския съвет, докато кабинетът обсъжда актуализацията на бюджета.

Редакция: БТА.