Ограничителните системи за пътища са основното средство за повишаване нивото на безопасност на пътната инфраструктура. Те са предпазният колан на пътя и чрез своите основни характеристики, степен на задържане, зона на действие и степен на силата на удара, предпазените огради дават втори шанс при евентуална грешка или друга ситуация, която би предизвикала пътнотранспортно произшествие. Това коментира за рубриката "Визия нула" инженер Кирчо Кирев.

Според Кирев от 1 януари 2011 година стоманените предпазни огради в България трябва да се пускат на пазара и в експлоатация единствено след оценяване и удостоверяване на съответствието им съгласно БДС N 13, 17, част 5. Тоест задължително трябва да са преминали първоначални изпитвания. В тази връзка в предаването днес ще ви покажем различни краш тестове на ограничителни системи.

"Ограничителни системи за пътна част със степен на задържане N2 задържат автомобил 1500 кг при скорост 110 км/ч при ъгъл на удара 20 градуса. Ограничителната система, чиито краш тест виждате на екрана е със стълб през 4 м и при удара показа зоната на действие w2 или деформация между 0 и 6 m и 0,8 m. Системите с нормална степен на задържане се използват при второкласни и третокласни пътища със средно дневна интензивност на движение под 500 моторни превозни средства за 24 часа", обясни специалистът и допълни:

"Ограничителни системи за пътна част със степен на задържане H1, системи с повишена способност на задържане, предназначени за автомобили до 10 т, сблъсъкът е със 70 км/ч при ъгъл на удара 8 градуса. Системите с този клас са най-приложими за всички пътища със среднодневна интензивност на движение над 500 моторни превозни средства за 24 часа.

Ограничителни системи за пътна част със степен на задържане H2, задържат автобус до 13 т при скорост 70 км/ч при ъгъл на удара 20 градуса. Изключително подходящи за автомагистрали и скоростни пътища, системите са изпълнени с шина от типа с три вълни. Ограничителни системи за съоръжение със степен на задържане H1, системите се характеризират с малка широчина и са изключително

подходящи за тротоарни конзоли с малък габарит. За по-големи съоръжения и виадукти се използват ограничителни системи за съоръжение със степен на задържане H2 или H4B. Предпазните огради от вида H4B са ограничителни системи с много висока степен на задържане, те успяват да задържат автовлак с тегло 38 т при скорост 65 км/ч и ъгъл на удара 20 градуса. Системата от краш теста е със зона на действие под 0,6 m или w1, което я прави изключително приложима във всички ситуации".

Кирчо Кирев обясни, че краш тестът на елемента за мотоциклетисти представлява насочване на манекен с цялостна защита, каска, дрехи, кожени ръкавици и боди с обща маса 87,5 кг при скорост 60 км/ч. "Срещу предпазната система с монтиран към нея защитен елемент за мотоциклетисти, в момента на удара манекенът се плъзга като гърбът и краката му са в постоянен контакт с настилката".

Изпитването се провежда съгласно CDCN - TS 17 342 от 2019 г. Защитата на мотоциклетисти се поставя по цялата дължина на хоризонталната крива или до края на предпазната ограда за моторни превозни средства. В предаването има продуктово позициониране, всички използвани видеа са интелектуална собственост на компания "Юпитер 05“ ООД.

Повече можете да видите във видеото.