Въпреки дъжда, въпреки напрежението, мнозина днес ще излязат на шествието "София Прайд". В подкрепа се обявяват всякакви хора - семейни, необвързани, мъже, жени, деца, възрастни… различни! Може би общото е, че всички трябва да се приемат такива, каквито са. 

Потърсихме двете гледни точни – "за" и "против" "София Прайд".  

Категорично против се обяви почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов: 

"Да обясняваш, че една част от българските граждани нямали права и да правиш подобни демонстрации, с които говориш за някакви повече права или извънредни права на една група хора с различна сексуална ориентация, не е вярно. Според Българската Конституция и българските закони няма дискриминация на хората нито на сексуална, нито на религиозна, нито на образователна, нито на етническа основа. Тези т. нар. "гей прайдове“ се правят не защото тези хора нямат някакви права, а защото се опитват, разбира се подкрепени и щедро финансирани от външни структури, да прокарват една политика, която е насочена против традициите и морала на българина и против традиционното семейство“, обясни той в предаването "Нюзрум" на Радио "Фокус" и попита: "Какво искаме да покажем с тези прайдове, на кого го показваме? И както виждате, ефектът е точно обратен – ефектът не настройва обществото. А кой има интерес от това обществото да бъде разделено и по тази линия?“. 

"Аз не преча на никой от тези хора, ако искат да водят какъвто си искат сексуален живот. Но както аз не им преча и не им натрапвам моя начин на живот, нека да бъдат така добри и те да не ми натрапват техния начин на живот“, призова Каракачанов.  

"Никой не е против модерния свят, но извинявайте, няма смисъл да превръщаме света в един Содом и Гомор. Абсолютно излишно е това нещо“, завърши почетният председател на ВМРО. 

На противоположеното мнение е спорният журналист Камен Алипиев-Кедъра: 

"Крайно време е българското общество, което се слави уж със своята толерантност, да започне да разбира, че това не е самоцелно събитие, в което някакви хора са се накичили с пера и искат да дразнят останалите, а е част от една битка за равноправие, за равноправие на хората от ЛГБТ общността. Те просто искат да бъдат третирани като нормални членове на обществото, а ние непрекъснато го замерваме с помия, кал и някакви псевдохристиянски ценности, които българите по принцип много рядко спазват и ходят на църква само на Великден. Точно заради всички тези неща, заради това, че имам изключително много приятели, които са имали смелостта да се разкрият и да покажат своята сексуална ориентация и защото смятам. Че човек трябва да има активна гражданска позиция, заради това днес ще бъда там, независимо че времето е отвратително“. 

На Красимир Каракачанов Кедъра отговори така: "Най-гадната позиция е тази: "Ама, аз нямам нищо против, но тези защо ми се натрапват?“. Кое точно се натрапва? Един път в годината едни весели, готини, шарени хора са излезли на улицата и се забавляват. Това натрапване ли е? Това е един празник на любовта, това е за удоволствие. Това е едно чудесно шарена позиция“. 

Според Камен Алипиев приемането на различното и на различните от обществото ще се отложи във времето: "Да приемаш различните и да бъдеш толерантен е едно от най-важните неща“. 

Припомняме: За 16-и пореден път в столицата ще се проведе "София Прайд“ – шествието в защита на правата на хората с различна сексуална ориентация. Събитието ще започне в 14 ч. от Паметника на съветската армия. Ще има и концерт. 

По същото време, но в друга част на София, ще започне и "Походът на традиционното семейство". 

На места в центъра на София движението ще бъде блокирано, а мерките за сигурност ще останат засилени през целия ден.

Веселка ИВАНОВА