"Действително голямата полза от реализацията на проекта не е толкова за България, колкото за Сърбия и най-вече за Русия, като възможност за разширение на пазара на руски природен газ на Балканите. Това каза Христо Казанджиев, член на УС на Българския енергиен и минен холдинг в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" в отговор на въпроса тази газова връзка дали е част от големия проект "Турски поток“? 

"Малко хора знаят, че историята на тази връзка датира от 1998 г., когато беше планирано изграждане и в тази връзка беше подписано споразумение между "Газпром“ и "Булгаргаз“, но две години по-късно този ангажимент беше канселиран и от тогава седи тази възможност. Ето сега тя се реализира. И ако хората са запознати с развитието на газоснабдяването и мрежите за пренос на газ в Западна България и Сърбия, ще видят, че всъщност това, което се планира, е газификация през България, газификация на южната част на Сърбия. А както знаем, основен доставчик на природен газ за Сърбия е Русия", каза Казанджиев.

"Откровено казано, единствената полза за България от реализацията на този проект е получаването на хипотетични транзитни такси след време, защото понастоящем междусистемната връзка не може да бъде натоварена, и газификация на някои общини по трасето в България и в Сърбия", допълни той.

"Огромна полза за България би била възможността да бъдат газифицирани Западните покрайнини, тоест източната част на Сърбия – така наречените Западни покрайнини, които навремето са били присъединени към сръбската държава след Балканските войни, населени с българи. Така че възможността тези сръбски общини, населени с българи, да бъдат газифицирани би било една действително голяма полза за България и съпричастност към българското население на територията на Сърбия".  

Цоня СЪБЧЕВА