Инфлацията не се бори с изкуствено надуване на доходите. Инфлация се бори с конкурентоспособна и енергийноефективна икономика. А ние в целия ЕС имаме най-енергоемката и ресурсноемката икономика. Това коментира пред NOVA NEWS Мика Зайкова. 

"Лекарството за високата инфлация у нас се нарича инвестиции. Те за съжаление са в минус. Т.е. не влизат инвестиции, а излизат. Може да се направят няколко неща. Едното е да се освободи печалбата от данък, която ще бъде реинвестирана в капитал във фирмите. Това няма да ощети държавата, защото реинвестицията ражда висококонкурентна икономика и тогава данъците ще са повече.

Второто нещо е, че самата държава трябва да подпомага фирмите не като раздава пари на калпак, а като капиталово инвестира в тях. Третото нещо е, че крайно време е да се създадат критерии за енергийна бедност, за да може наистина да помагаме на тези, които имат нужда, а не на всички, защото така ще се редуцират разходите. Но за тази цел трябва да се разработи енергийна стратегия", посочи тя. 

Необходима е и образователна реформа, защото май се оказва, че сме най-неграмотната нация в ЕС, допълни тя.