Четенето в ранна възраст е изключително важно, защото това не е само източник на информация, а моменти на много специфична близост, внимание, отношение. Затова е много, много важно родителите да четат на децата си. Това каза авторът и издател на детски книги Катя Антонова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Според нея книгите са чудесен и лесен начин да показваме на децата какво е изкуство. "Книгата е лесен начин детето да бъде в контакт с изкуството от най-ранна възраст. Представете си да предложите на малкото дете книги със страхотни илюстрации, рисувани на ръка – това смятам, че е много полезно за възпитанието на естетическия усет и въобще на отношението на детето към изкуството“, обясни писателят.  

Затова илюстрациите са много важни за детските книги. "Децата се радват да може да им се подскаже чрез изображения как изглежда някой, къде се намира. Илюстрациите могат да привлекат и да свържат още повече детето с книгата, но може да се случи и обратното. Контактът с хартията прави по-автентичен контакта с творчеството, особено когато става въпрос за детски книги“, посочи още Катя Антонова.  

По думите й четенето е процес, при който читателят се превръща в съавтор. "Въпреки технологичния напредък и всички иновации, книгата остава най-великата интеракция. Четящият придава и тази история става и негова. Затова книгата е вълшебство, тя не изморява сетивата и не натоварва, действа добре на тялото, на ума, на сетивата ни и разбира се на душата ни“, обясни Катя Антонова.  

Според нея децата на ХХІ век са силно подвластни на социалните мрежи. "Социалните мрежи дават едно много коварно поле и за изява, и за одобрение и сякаш там се случва една постоянна борба за внимание и за това да покажеш, че си достатъчно красив най-вече.“  

И тук е ролята на родителите, които трябва да обяснят с какво могат да се сблъскат децата във виртуалното пространство, подчерта Катя Антонова. "Изключително важно е, независимо в какъв етап решим да позволим на децата да имат профили в някои социални мрежи, да проведем преди това един сериозен разговор с тях, за какво да внимават, какви са опасностите, как да ползват по най-приятния и ползотворен начин мрежите. За мен дете под 13 години е абсурд да има профил в социалните мрежи“, смята тя.