Луксозните новогодишни оферти означават изключително ниво и постижение от професионална гледна точка. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на "Националния борд по туризъм" по повод любопитните оферти от тези дни, които дойдоха от СПА столицата ни - Велинград.

"Когато поглеждаме към тези предложения и към техните стойности, ние от "Националния борд по туризъм“ сме изключително удовлетворени от следния факт: колкото по-висока е една цена на дадена оферта, толкова по-сигурна индикация е тя, че има логическа среща, естествена среща на пазара между предлагането и търсенето. Нито един собственик или организационен екип на хотел или на ресторант, или на туроператорска компания няма да предложи пакет, за който няма клиент. Или ако предложи, за да тества пазара и няма клиент, той много бързо ще го оттегли. В този смисъл, добрата, интересната новина в случая е не в абсолютната стойност, левовата равностойност на това, което се предлага, защото в случая ние не говорим за ценообразуване, което включва просто хотел, настаняване, храна, апартамент или услуги, ние говорим за добавена стойност, която означава едно – най-най-голямото постижение на туризма се нарича преживяване", коментира Карастоянова.

Според нея колкото повече финансови възможности имат хората, толкова повече биха платили за тяхното незабравимо преживяване.

"И ако собствениците или управителите, или аниматорските екипи на тези хотели и ресторанти им предлагат такъв тип услуга с това преживяване, за което те са готови да платят тази цена, това означава изключително ниво, това е постижение от професионална гледна точка, тъй като очевидно тези хора могат да бъдат навсякъде другаде, но избират точно този хотел, точно този град, точно тази оферта.  

Тя подчерта, че хората търсят възможност за това да създават нови спомени, пътувайки към различни дестинации или в България.

"Има още един фактор, който внимателният икономически анализ ни показва, и това е, че инфлацията, която е тема №1 на живота, на потреблението на българите, и не само, разбира се, в цяла Европа, води до един ясен извод: че парите, които стоят или спят, образно казано, губят своята стойност и те трябва да бъдат влагани. Могат да бъдат влагани в инвестиции, които имат по-дълготраен и сигурен характер, но разбира се, също така могат да бъдат влагани и във възможности за нови преживявания, каквито са безспорно пътувания. Така че този интензитет на предлагане на различни оферти има своята дълбока финансово-икономическа логика.