Ръст на заболеваемостта от COVID-19 от началото на седмицата показват последните данни. Освен коронавируса обаче в момента циркулират и сезоните вируси, особено сред децата. 

Сезонните вируси, които циркулират в момента са риновирусите, аденовирусите и парагрипните вируси. 

Общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания за страната по последна информация на здравното министерство, е почти 27 на 10 000 души. 

Коронавирусът обаче взима превес. В някои училища вече има карантинирани паралелки. 

“Всеки от някъде дошъл – кой от Гърция, кой от село донесъл по нещо. Проветряване, разходки, излизане навън – всичко това трябва да се използва като профилактика", съветва педиатърът д-р Ира Маркова. 

Сезонните вируси обаче отново започват да отстъпват пред коронавируса, отчитат вирусолозите.

“По отношение на COVID-19 не очаквам голям бум, но може да има известно повишаване на заболеваемостта поради сезонността на този вирус и поради факта, че в голяма част от населението отслабна имунитетът", заяви пред bTV проф. д-р Нели Корсун, завеждащ лаборатория "Грип и ОРЗ" в НЦЗПБ.  

В момента циркулира вариантът “Омикрон" и неговите подварианти. 

В едно столично училище има вече карантинирана една паралелка и осем заразени учители с COVID-19. 

“Сега въпреки че не е задължително почти всички учители са с маски в клас. Хигиена, дисциплина, дистанция това ще правим", каза директорът на 51 СУ ''Елисавета Багряна" Асен Александров. 

От образователното министерство напомнят, че директорите заедно със здравната инспекция могат да предприемат мерки в зависимост от заболеваемостта.