Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, отговори на Нинова в НС, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ще започна с последните думи на Корнелия Нинова. Тя каза: "да има мир в Европа и в света", а аз искам да припомня думите на Ататюрк - "мир в страната - мир с света".Човек остава с впечатлението, че се води спор за войната и за мира, но не е така. Днешният дебат е за друго - както е записано в първа точка от дневния ред - дебат за подкрепа в съответствие с устава на ООН срещу военна агресия в 21-ви  век, чрез представяне на военна и военнотехническа помощ. Благодаря ѝ, че припомни за последователната политика, която ДПС води още от първия ден на тази военна агресия. Ние още от 24 февруари бяхме и причината, и в основата НС на Република България да приеме декларация, осъждаща военната агресия в Украйна. Тогава управляващите се занимаваха с точки и запетаи, докато комшията гори, а причината да се занимават с точки и запетаи, бяха ПП-тата,  ДБ-тата и БСП-ата", каза Карадайъ.

"Ние прекъснахме тогава заседанието и бяхме причината да се приеме декларация за осъждането на военната агресия спрямо Украйна", припомни той.

"ДПС има последователна политика не само през последните месеци, а през последните 32 години.  Последователната ни политика датира още от 1991-а година, когато д-р Ахмед Доган заяви каква трябва да е геополитическата ориентация на България - евроатлантическа. Когато ДПС участваше във властта, България стана член на НАТО, а след това и на ЕС. Днес от тази трибуна искаме да заявим, че за нас тази ориентация не подлежи на ревизия", заяви лидерът на ДПС.

"От друга страна трябва да бъдем лоялни и достойни членове на НАТО и ЕС. Всички знаем, че това са ценностни политически съюзи в защита на демокрацията, човешките и гражданските права и свободи. Да припомня още веднъж, че втората тема днес е модернизацията на българската армия като част от НАТО и то с идеята да се прекратят зависимостите от Руската федерация за поддръжка на въоръжението и техниката, която имаме днес в армията. Ние ще подкрепим декларацията", завърши Карадайъ.