"Драма в парламента не гледаме. Виждаме народни представители, които са в истерия", това е позицията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по повод скандалите в НС за Изборния кодекс и 15-часовото заседание на депутатите в петък, цитиран от bTV, информира пресцентърът на ДПС.

"Основният въпрос е защо са в истерия. Ние дадохме нашия отговор от трибуната на НС, като посочихме факти за разминаването на данните от физическите носители и електронния вот. Истерията е разбираема, каза Карадайъ.

В четвъртък той даде два примера от сайта на Централната избирателна комисия. Първият е от секция в Трявна. Там броят контролни разписки, разпечатани от машината е 229, броят положени подписи в избирателните списъци - също. Но потвърдените гласове от машинното гласуване са с два по-малко - 227, нещо, което няма физически как да бъде контролирано. Физическите носители съвпадат, то се различават от електронните гласове.

Във втория пример контролните разписки и положените подписи са 349, но броят потвърдени гласове от машинното гласуване е с един повече – 350.

По повод връщането на хартиената бюлетина като възможност за гласуване наравно с машините лидерът на ДПС заяви, че има хора, които са притеснени дали ще се справят с този вариант на машинен вот и затова не отидоха до изборните секции.

Чухме от истериците изказвания за морал. Съгласно Конституцията всеки български гражданин има право на глас. В Изборния кодекс пише, че гласуването е задължително. Технологията, с която ограничават българските граждани да гласуват, за тях е морал, възмути се Карадайъ.

Детската им мечта е да бъдат следователи, а не са кандидатствали да бъдат следователи. Ние сме народни представители и трябва да се водим от интересите на народа. Не да ограничаваме правата му. Ако тръгнем да решаваме един проблем, това не значи да създаваме друг, подчерта лидерът на ДПС, като припомни, че Движението от 2014 г. призовава за въвеждането на сканиращи машини на изборите, каквито ползват най-развитите демокрации в света – САЩ и Великобритания.

"При този модел хората гласуват както досега – с хартиена бюлетина, която пускат в скенер. Ако тя е правилно попълнена, устройството я пуска в урната. Ако ли не, я връща за поправка. Накрая машината разпечатва протокол. И така има пълно доверие в изборния резултат", каза лидерът ан ДПС.

Хартиената бюлетина е в полза на гарантиране правата на българските граждани, както са разписани в Конституцията на страната, каза Карадайъ като подчерта, че не може гласуването е задължително, когато се ограничава възможността за вот.

По повод подвижните избирателни секции председателят на ДПС коментира, че в Изборния кодекс е посочено как те могат да се образуват за хора с увреждания или трудно подвижни граждани по преценка на личния лекар. Образуват се със заповед на кмета на съответното населено място.

Никъде в Изборния кодекс не е записано, че демократичната полиция, съгласно указания на политическото ръководство,  може да се превърне в политическа милиция, да вземе избирателните списъци и да обикаля от къща на къща българските избиратели, припомни Карадайъ случаите на милиционерски тормоз по време на изборите през юли и ноември 2021 г. В резултат съдът приема всяко обжалване на тези действия. Само този, който не е завел дело срещу милицията в съда, не е спечелил, подчерта той.

"Трябва да направим проверка в НОИ колко български граждани са в неравностойно положение. Мисля, че са около 600 000. Има една класическа партия, ДПС, която се опитва да изпълни закона и да даде на тези хора възможност да гласуват с подвижни избирателни секции", заяви още Мустафа Карадайъ. 

Той коментира и информацията, че в община Стамболово над 50% от хората са гласували с подвижни секции, Карадайъ отговори: "Поздравления. Къде е упрекът? Благодаря на всички български граждани, които са гласували за ДПС. Ние гарантираме и защитаваме правата на хората. Не виждам никакъв проблем".

"Ако има нужда да защитим Конституцията и законите в страната – защото ние сме платили много висока цена за защита на демокрацията, ако е необходимо, ще призова всички отговорни български граждани и най-вече симпатизантите на ДПС. Очаквам много повече от 20 000, защото демокрацията е ценност. И когато губим демокрацията, губим всичко, губим държавността", допълни Карадайъ, коментирайки възможността за организиране на протести в защита на правото на избор за начин на гласуване.