"Мантрата да се преиграва на "добри“ и "лоши“ и да се рисува образа на опонента като "лошия“, "ламята“, "дявола“, "черния“, а от друга страна "аз, добрия“, "Свети Георги“, който ще победи "ламята“ и като победя "дявола“ и махна "лошите“ и всичко ще се оправи – по този начин се изграждат митовете, по този начин стават нужни "Героите-спасители“!“.

Така отговори председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Г-н Карадайъ, искам да припомня два цитата от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, които бяха напомнени, написани са преди 13 години, в навечерието на 33-та годишнина на ДПС! Първият цитат е – "Основният проблем в дневния ред на страната е намирането на стратегия и изход от кризата, а не разделението на обществото на добри и лоши, справедливи и виновни!“ – нещо, което стана модерно в една партия! Вторият цитат е нещо като извод – "Търсенето на виновност във всички и всичко възпроизвежда основанието, върху което "Героите-спасители“ стават необходими!“. Оттук въпросите, първият ми въпрос – вие от "добрите“ ли сте, или от "лошите“? И ако се стигне отново, дай Боже, до Народно събрание, кои са "добрите, към които вероятно и вие ще се причислите, с които бихте си сътрудничили на база експертност, на база общи цели и грижи за България? И второ – трябват ли в България "Герои-спасители“? Има ли ги такива? И вие вживявате ли се, ДПС, като пазители на етническия мир на Балканите, като един "Герой-спасител“? не го казвам с ирония, искам малко да осъвременим малко това понятие!“.

Според Карадайъ трябва да сме си извлекли нужните уроци, които историята ни даде шанс да ги научим! И от тази гледна точка няма нужда нито от "Герои-спасители“, нито от митове, нито от изкуствени разделителни линии и противопоставяния! Той бе категоричен: "Напротив, в тази ситуация за пореден път ще кажа, че, ако важи максимата, че обединението прави силата, че заедно можем да бъдем по-силни, за да преодолеем кризите, че в "заедност“ можем да гарантираме просперитет в нашата родина, то това би трябвало да важи и за политиците! Би трябвало да важи и за работата в Народното събрание! И обратното, задължителното противопоставяне, задължителното разделение в Народното събрание, то е разделение и в обществото. А от историята знаем, че няма просперитет в разединеното общество!“.

Председателят на ДПС коментира и поведението на Бойко Рашков като заяви: "Ние проблеми с Бойко Рашков не сме имали! Но мисля, че България има един сериозен проблем, във връзка с въпроса на г-жа Беновска, от гледна точка на "добрите“ и "лошите“! И когато на някой му залепим етикета, че е "добър“, на него му е позволено да нарушава Конституцията на Република България! На него му е позволено да нарушава законите на страната! На него му е позволено абсолютно незаконно да нахлува в домовете на хора в неравностойно положение! На него му е позволено, без да му влиза в работата, да изземва избирателни списъци! Да изземва дори дейност на други държавни органи, които имат задължение за тази дейност по закон! Например на РИК, на ЦИК, така, както е описано в Избирателния кодекс!“.