Оставката на главния прокурор Иван Гешев е личен избор. Това заяви в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на "Фокус".

"Когато сме говорили за реформи в съдебната система, когато е имало политически оценки към други независими органи и власти в държавата, чието разделение е гарантирано от Конституцията, нашата позиция винаги е била принципна. Не става въпрос за персонални оценки", каза още Карадайъ.

"Има си компетентни органи, има разделение на властите. Всеки орган да си поеме отговорността", категоричен е той.

"Обикновено някои от вас, които са се опитвали да правят внушения в публиката, са се опитвали тези принципни позиции да ги персонализират. Явно пък някои от персоните са ги възприели не като принципни позиции в защита на държавността, а персонално. Тук не става въпрос за персонални оценки. Нашата оценка в конкретния случай добре я знаете – казахме, че има компетентни органи. Ние сме онези, които трябва да направят съдебната реформа, вкл. и с промени в Конституцията", смята още той.

"Оставката е личен акт. Когато аз ще подавам или пък няма, изборът е личен. По тази тема толкова", допълни още Карадайъ.

Той заяви, че задължение е на главния прокурор, съгласно правилника на НС, периодично да се явява в комисията по правни въпроси, и в зала в НС за изслушване.

"Имало политическо влияние, видите ли, от Борисов, казал Гешев. Колеги, нека говорим факти", каза още той.