Надявам се във всяка секция да има такова. На 1 март е сключен договор между министъра на електронното управление и "Информационно обслужване", за да се осигурят над 12 000 мобилни устройства за обезпечаване на видеонаблюдение. Това не би трябвало да се използва като причина за касиране на изборите, защото ще има и видеозапис. Притесненията са дали ще има мобилна свързаност във всяка секция или възможност при цялото натоварване, специално разработената платформа да проработи нормално. Устройствата ще бъдат включени след края на изборния ден и при започването на преброяване на бюлетините. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред NOVA. 

Според нея техническото осигуряване на видеонаблюдение е възложено на Министерски съвет, а условията и реда на ЦИК. "Изменението на Изборния кодекс в навечерието на предсрочните избори не е ново за изборния процес. Последно на 4 април 2021 г. гласуването беше по същия начин. Разликата със сегашните промени е, че машината за гласуване не разпечатва разписка, а бюлетина от машинно гласуване, която ще бъде преброявана от СИК. Ще имаме два вида бюлетини - хартиени и от машината", обясни тя. И уточни, че ЦИК е поискала оферта от Смартматик, но те не са пожелали да бъдат директен партньор на България.

По думите ѝ Цветозар Томов е обявил, че не желае повече да бъде говорител, но аргументите си може да изложи само той. "Не съм съгласна, че ЦИК трудно управлява изборния процес. Призовавала съм Обществения съвет да подпомага работата на Комисията. Правят го по техен особен начин. ЦИК е мястото, където могат да дойдат, да направят предложения, които да обсъдим и след това да ги представят по медиите. Всички наши заседания се излъчват онлайн, по-прозрачно от това няма накъде. Нека Общественият съвет да комуникира с ЦИК, защото те се чувстват като надзорен орган, но всяка теза има своите аргументи и в Комисията трябва да бъдат поставени", заяви Нейкова. И допълни, че забраната за подаването на декларации за чужбина от IP в България, не е подходяща.

"Ако знам, че в изборния ден ще бъда в друга държава, защо да не мога да си подам заявление от тук? Не би трябвало да отделяме една или друга държава когато говорим за гласуване в чужбина. Прекалено големи са очакванията към ЦИК и излизат извън правомощията ѝ. Хартията е с допълнителна защита и е нормално да излезе по-скъпа", смята Нейкова.

Нейкова бе категорична, че до ЦИК не е достигала информация за манипулация на вота. "Има различни мнения и становища как да бъдат проведени изборите. Протоколите в секциите с хартиени бюлетини и машинно гласуване, в протоколите ще бъдат вписвани отделно. Протоколът ще бъде един, но на различни редове ще се вписват резултатите от двата вида вота. Ще има общ сбор на всички действителни гласове на трети ред", разкри председателят на ЦИК.