Камара на автомобилните превозвачи в България подкрепя позицията на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) – щом двете страни бяха блокирани по пътя си към Шенген, правителствата им да започнат активна работа за премахване на граничния контрол между тях.

"И в двете държави транспортният сектор е водещ що се отнася до икономиките им. Транспортният бранш както в България, така в и Румъния, пострада чувствително заради протекционистичните мерки, които ЕС въведе под името Пакет "Мобилност I“. Целта е ясна – намаляване на конкурентоспособността не само на превозвачите от двете държави, а и на техните икономики като цяло.

Недопускането в Шенген не е само удар върху бизнеса, а и върху всички пътуващи хора и най-вече водачите на тежкотоварни автомобили, които са принудени да чакат не с часове, а с дни в крайно неприемли условия", изтъкват от Камара на автомобилните превозвачи в България.

"България и Румъния заедно поеха по пътя на европейското единство, но нарушаването на основните принципи на ЕС и то от страни с утвърдени демократични принципи е недопустимо. Именно за това България и Румъния трябва да продължат пътя си към Шенген заедно и най-логичната стъпка е именно тази - премахване на граничния контрол.

От Камара на автомобилните превозвачи в България призоваваме българските власти да предприемат мерки и стъпки съвместно с румънската страна за премахване на граничния контрол с Румъния", се подчертава в позицията.