Идеята, че заплатите компенсират инфлацията, е странна и работи само в частни случаи. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ главният икономист в Институт за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.  

"Цялата идея, че заплатите по някакъв начин компенсират инфлацията, е малко странна и може би работи в много частни случаи – например, ако имаме някакъв временен шок с външен характер, който по никакъв начин не може да се управлява вътрешно и се очаква да продължи няколко месеца. Ситуацията у нас изобщо не е такава, в света също. Надуването на социални разходи и заплати води единствено до допълнително стимулиране на търсенето, оттам до допълнителен натиск на цените. Имаме проблеми при самите им доставки, т.е. колкото повече се стимулира търсенето, толкова повече разминаването между търсене и предлагане се увеличава, оттам се увеличават и цените“, обясни той.  

По думите му настоящата ситуация е резултат от дългогодишна разюздена политика както на централните банки, така и на отделните правителства: "Тя доведе до надуване на доходите до неустойчиви нива. Това увеличение на доходите доведе до по-високо търсене, отколкото предлагането можеше да обезпечи. Това разминаване доведе и до ръст на цените“. 

Калоян Стайков уточни, че е трудно да се каже до какъв връх ще достигне инфлацията 

"Голяма част от факторите, които движат инфлацията, продължават да са външни, макар че вече се наблюдават и значителен брой вътрешни ефекти. Пример за тях е постоянният социален натиск за увеличаване на социални плащания и възнаграждения. Един от основните фактори, които продължават да движат инфлацията, е цената на природния газ. Именно заради това през септември виждаме леко ускорение в сравнение с предходния месец. Септемврийската цена на природния газ у нас беше рекордно висока. Заедно с  това се наблюдава и увеличение при топлофикационните услуги, които поскъпнаха през юли с значителен процент в зависимост от различните области в страната. Трудно е да се каже докъде ще стигнат тези фактори и какво ще е поведението им“, поясни той.   

Стайков изрази надежда понижението на цената на природния газ през октомври да се отрази на инфлацията през следващия месец.  

Габриела ГАНЕВА