В настоящата ситуация партиите ще започнат да обещават все повече и повече пари за бюджета. Това прогнозира в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Калоян Стайков, експерт в Института за енергиен мениджмънт.

Стайков коментира, че голямата въпросителна продължава да бъде природния газ, тъй като ЕС има близки търговски отношения с Русия и именно затова цените се увеличават.

"Очакваме тези ефекти да са по-малко изразени следващата година. По-високта инфлация води и до повече приходи в бюджета, но е свързана и с по-високи социални плащания. Важно е да се намери баланс. Нещо, което не можахме да направим. Създават се допълнителни очаквания, че всичко може да бъде компенсирано от държавата. Надявам се през следващата година да има малко повече разум по отношение на бюджета, но не съм обнадежден", коментира експертът.

По думите му няма индикатор, който да ни гарантира че няма да има криза. Пазарите са непредвидими, фискалната политика в момента също не дава гаранция. "Тази политика не трябва да се гледа ден за ден, а по-дългосрочно. Трябва да се подхожда и по-консервативно", подчерта Стойков.

Експертът Калоян Стайков допълни, че има възможности за оптимизиране на разходите и автоматизиране на процесите. Според него възможностите ги има, стига да има достатъчно политическа воля да бъдат приложени.